S’inaugura el rocòdrom de Roses assegurant la seva utilització

Rocòdrom de Roses

Un moment de la inaguració del rocòdrom a de Roses, i a la imatge petita un aficionat a l'escalada arribant fins a dalt

A part dels aficionats i amants de l’escalada, el rocòdrom de Roses serà utilitzat pels alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva de l’institut Illa de Rodes

Rocòdrom de Roses
Un moment de la inaguració del rocòdrom a de Roses, i a la imatge petita un aficionat a l’escalada a poc d’arribar fins a dalt

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor d’Esports, Juan M. Fernández i un grup de joves aficionats a l’escalada van inaugurar, de manera oficial el passat dissabte a la tarda, el rocòdrom que hi ha instal·lat a la Sala Polivalent del Pavelló Municipal d’Esports.
I entre els joves que aficionats a aquest esport que van voler inaugurar el rocòdrom hi havia el rosinc Marcos Monedero, que assabentats de l’acte es van voler apropar fins a la Sala Polivalent, “sí, m’ho va dir la meva dona i em vaig dir: no m’ho puc perdre, sempre diem que no tenim res al poble i ara que el tenim l’hem d’aprofitar”, va assenyalar el jove rosinc, que va ser el primer en escalar els 8 metres d’alçada que fa la instal·lació, de la qual va donar una valoració molt positiva tot i reconèixer que “a rocòdrom només hi he escalat dues vegades, ja que sempre ho faig en roca, però ara que el tenim hem de venir, i espero que la gent a la que l’agrada l’escalada també ho faci”, mostrant-se Monedero “molt content de tenir-ho”..

Aquest rocòdrom era un dels projectes que tenia previst el PDeCAT des d’inici de la legislatura davant la demanda creixent d’aficionats a l’escalada. Una instal·lació que a part dels amants de l’escalada, “el donaran servei els alumnes de l’institut Illa de Rodes que faran el Cicle Formatiu de Grau Superior d’Ensenyament i Animació Socioesportiva, ja que una de les activitats que hauran de fer és l’escalada”, va manifestar l’alcaldessa de Roses.

Per aquest motiu, també van ser-hi present a la inauguració d’aquest rocòdrom el director de l’Illa de Rodes, Josep Lluís Tejeda, acompanyat de dos professors del Cicle Formatiu.

Segons fa va afegir Montse Mindan, “dependent la demanda d’ús que tingui el rocòdrom hi ha la possibilitat d’ampliar-lo tant per la banda esquerra com per la dreta”, recordant que per gaudir de la instal·lació d’escalada és obligatori complir les normatives d´ús (que es poden consultar a la taula de sota).

Rocòdrom de Roses

El rocòdrom de Roses és un equipament d’escalada de 8,2 metres d’alçada per 7 metres d’ample amb una superfícies de 63 m2 escalables en els que hi ha instal·lats un total de amb 450 presses d’escalada de diferents mides i tipologies, i compta amb 6 ‘reunions’, que són on els escaladors es podran ancorar per pujar les parets.

El model d’aquest rocòdrom incorpora una estructura de tipologia boulder, és a dir, rocòdrom d’altura inferior a 3 metres, i una altra tipus zona d’escalada, més tècnica, que arriba fins als esmentats 8 metres, augmentant d’aquesta manera les seves funcions i possibilitats, com l’escalada esportiva, l’entrenament, la docència i iniciació.

La seva ubicació dins la Sala Polivalent permet el seu ús en qualsevol època de l’any independentment de la climatologia, i la seva instal·lació ha tingut un cost total de 21.000 €.

ROCÒDROM

AVÍS  GENERAL

NORMATIVA D’ÚS

A- El rocòdrom instal·lat dins de la Pista Polivalent de l’Ajuntament de Roses és propietat municipal i està dedicat a la pràctica esportiva de l’escalada. 01- Aquest rocòdrom disposa de 5 vies d’escalada. El nombre màxim d’escaladors és de 10 (5 escaladors + 5 asseguradors ).
B- L’escalada és un esport que pot comportar un risc per a l’usuari i per a practicar-lo cal estar equipat i format convenientment o tutelat per un tècnic. 02- Podran utilitzar el rocòdrom tots els usuaris que estiguin en  possessió de la targeta federativa en vigor o de l’assegurança corresponent. Aquells que no estiguin assegurats sols podran fer ús en la modalitat BÚLDER.
C- S’ha de tindre contractada una assegurança d’accidents específica per aquest tipus d’activitat.  Per a la pràctica habitual de l’escalada en aquestes instal·lacions  caldrà tindre la llicència de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya – Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada, o una assegurança homòloga (l’article 7 del Decret 56/2003, de 20 de febrer, pel qual es regulen les activitats físicoesportives en el medi natural) . 03- L’alçada màxima per fer ús del rocòdrom sense corda és de 3 metres, i està delimitada amb la línia vermella (BÚLDER).
D- La utilització d’aquesta instal·lació per part de menors d’edat  requereix del consentiment per escrit dels seus  tutors. Els menors de 16 anys han d’estar supervisats i acompanyats per un  monitor o un adult expert. 04- Queda totalment prohibit superar la primera línia d’assegurances sense tenir col·locat l’EPI ( Equip de Protecció Individual ) i sense estar correctament  encordat i assegurat.
E- L’ús d’aquesta instal·lació comporta el coneixement i l’acceptació de la següent  NORMATIVA D’ÚS  del rocòdrom.  Els usuaris també podran requerir aquesta normativa a l’àrea  d’Esports de l’Ajuntament de  de Roses. 05- És aconsellable revisar l’EPI abans d’iniciar l’escalada. Tot l’EPI ha d’estar homologat CE (arnès, corda, mosquetons… ).
F- L’Ajuntament de Roses no es fa responsable de les conseqüències de la utilització incorrecta d’aquesta  instal·lació ni de l’incompliment d’aquesta normativa. 06- En cas d’apreciar algun element del rocòdrom en mal estat o defectuós, poseu-vos en contacte amb el personal de l’àrea d’esports. No el manipuleu sense la seva autorització.
07- Queda totalment prohibida la pràctica de l’escalada en politja des de les xapes. Cal utilitzar com a mínim la reunió i una xapa.
08- No utilitzeu les xapes com a mitjà de progressió.
09- No escaleu per sota i en la vertical d’un altre escalador.
10- És aconsellable desgrimpar en lloc de saltar per fer el descens.
En cas d’accident, truqueu al telèfon d’emergències: 112