Cinema a la Fresca

S’intensifica la campanya contra els pisos turístics que no estan legalitzats

Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona
Una de les ponencies celebrades per l'Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) denuncia que la majoria d’ajuntaments no s’impliquen en aquesta problemàtica

A les portes d’una nova temporada turística l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha intensificat la campanya contra els apartaments que fan l’activitat sense estar legalitzats i contra els que no compleixen la normativa d’habitatges d’ús turístic i tot el que implica.

El nombre d’allotjaments il·legals ha anat disminuint en els últims anys fruit de la feina duta a terme des de l’entitat no només amb la cerca, detecció i comprovació de l’activitat clandestina sinó també amb ponències a municipis i associacions turístiques per conscienciar de la problemàtica, anuncis publicitaris i amb la difusió a través del seu bloc, xarxes socials i posicionant internet.  Però, malgrat aquest intens treball, encara hi ha qui no compleix amb el marc legal vigent que els és d’aplicació -com pot ser les càrregues administratives com el registre de viatgers o fiscals, la  recaptació de l’impost d’allotjaments turístics o la declaració d’ingressos-, no presten un servei de qualitat, perjudiquen la imatge del sector i de la destinació, i, el més preocupant, especulen amb el preu creant un greuge important als professionals del sector.

Crida als ajuntaments perquè s’impliquin en la problemàtica

L’ATA celebra iniciar amb molt bon peu la campanya donat que ja s’han obert els primers expedients, però també assegura que tot invertir-hi molt de temps no té prou eines per acabar amb la problemàtica i denuncia que la majoria d’ajuntaments no actuen per evitar aquest frau. La presidenta de l’ATA, Esther Torrent, ha reclamat que “d’una vegada per totes els ajuntaments s’impliquin en aquesta problemàtica de gran transcendència, i que es preocupin, d’entrada, per saber el nombre d’allotjaments il·legals que hi ha al seu municipi, prevenir i fer inspeccions, en lloc de dedicar-se a posar el focus sobre altres qüestions que no tenen a veure amb el sector i el demonitzen”.

Davant aquesta situació l’ATA demana a la població que faci les reserves de les seves vacances només en establiments reglats. Per aquest motiu aquesta temporada ha tornat a impulsar la campanya “No et juguis les teves vacances” que inclou un seguit de recomanacions per tal de llogar cases i apartaments de forma segura.

L’entitat recorda que els apartaments associats a ATA com a prestadors de serveis turístics compleixen de forma exhaustiva la normativa vigent aportant un servei de qualitat turística i de valor a la destinació.

L’ATA agrupa unes 14.000 unitats d’apartaments turístics i habitatges d’ús turístic legalitzats de tota la província, una oferta d’establiments i allotjaments turístics d’acord amb els requisits turístics i de serveis.

L’Associació manté que en el cas que es tingui coneixement d’una activitat clandestina, és un  deure comunicar-ho i recorda que disposa d’una bústia on es pot denunciar de forma anònima les pràctiques il·legals que es puguin detectar al sector. Un cop recollides les denúncies, les trasllada al departament competent de la Generalitat perquè en tingui coneixement i emprengui les accions civils corresponents destinades al cessament efectiu de l’activitat turística.