Sis alcaldes i alcaldesses de l’Empordà demanen que s’aturi el Parc eòlic marí ‘Tramuntana’

Parc eòlic marí 'Tramuntana'
Es preveu l'execució del projecte delParc eòlic marí ‘Tramuntana’ per a l'any 2023

Els Ajuntaments de Roses, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, L’Escala i  Torroella de Montgrí-l’Estartit es posicionen també en contra de la creació del parc eòlic marí flotant

El passat dimarts, 23 de febrer, va tenir lloc una reunió dels sis alcaldes/esses dels Ajuntaments més afectats directament pel projecte del parc eòlic marí Tramuntana, és a dir,  Roses, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, L’Escala i Torroella de Montgrí-l’Estartit.

Una reunió del qual es va consensuar el següent comunicat en el que les 6 alcaldesses i alcaldes demanen que s’aturi la tramitació d’aquest projecte.

Comunicat

Aquest projecte s’ha presentat a diferents sectors del territori, com ara al sector pesquer; als parcs naturals de Montgrí-Medes, dels Aiguamolls de l’Empordà i del Cap de Creus; al sector empresarial; al sector nàutic (entre d’altres); als ajuntaments (Sant Pere Pescador, L’Escala, Castelló d’Empúries i Roses); a la Generalitat; a la Diputació de Girona i al Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

Som conscients, com a responsables municipals, de la necessitat en la implementació de projectes que donin resposta a la llei del canvi climàtic i que contribueixin al compliment de l’objectiu al qual ens hem compromès: que l’origen de l’energia que consumim provingui en un 50% de les energies renovables l’any 2030. En aquesta direcció, des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha sol·licitat, amb el consens de tots els grups polítics que l’integren i a través d’una moció, la necessitat d’establir un Pla comarcal de transició energètica, liderat per la Generalitat i consensuat amb el territori, que prengui en consideració criteris socials, paisatgístics, ambientals, agrícoles, d’equilibri territorial i de conservació de la biodiversitat (espècies i hàbitats singulars i biodiversitat marina) i d’impacte paisatgístic.

Als ajuntaments, com a administracions més properes al ciutadà, se’ns han fet arribar durant les darreres setmanes moltes preocupacions des de diferents sectors, així com posicionaments contraris al projecte del parc eòlic marí. Davant aquesta situació, és la nostra voluntat i també la nostra obligació, vetllar per la defensa del territori, i més quan percebem que no existeix un consens territorial envers al projecte. De fet, són molts els aspectes que ens fan pensar que no és un bon projecte per al territori o, fins i tot, ens arribem a qüestionar si no ens trobem davant d’un gran negoci a costa del territori, en lloc d’un projecte d’implementació d’energies renovables.

Per tot això hem pres les següents decisions:

  • Sol·licitar una reunió amb el subdelegat del govern de l’Estat a Girona, el senyor Bramon, per demanar que s’aturi la tramitació del projecte
  • Sol·licitar informes als següents departaments de la Generalitat:

-Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per conèixer l’afectació que el projecte pot tenir cap als nostres pescadors. No podem obviar que la planta d’aerogeneradors es planteja sobre una gran zona de pesca (avui dia zona de veda).

-Departament d’Empresa i Coneixement (informes d’energia, turisme i empresa). Cal saber si realment donarà resposta a la necessitat energètica de les comarques gironines i si tenen previsió d’afectació en el sector turístic.

-Departament de Medi Ambient (que inclogui informes dels diferents parcs naturals que es veuen afectats, Montgrí-Medes, Aiguamolls de l’Empordà i Cap de Creus), amb la intenció de conèixer l’afectació que el projecte pot suposar a la fauna terrestre i marina, als corredors de cetacis,… amb una especial atenció també a l’afectació provocada pel soroll.

-Departament de Territori i Sostenibilitat, perquè es determini quin serà l’impacte visual i paisatgístic, soterrament de les línies d’evacuació d’energia fins a la central de Santa Llogaia o d’altres.

-Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, perquè informi entorn a l’afectació possible als esports nàutics i a les empreses del sector.

Signen:

Parc eòlic marí Tramuntana