SOS Costa Brava denuncia l’ocupació massiva i els fondejos il·legals a l’espai protegit Natura 2000 Cap Roig-Castell

SOS Costa Brava
Embarcacions fondejades a l’espai protegit Natura 2000 Cap Roig-Castell

Des de la federació ecologista SOS Costa Brava es denuncia novament la passivitat de les administracions davant la destrucció d’un dels aliats més importants en la lluita contra la crisi climàtica: la posidònia

Novament, durant el cap de setmana passat i els següent dies successius, l’espai, suposadament protegit, Natura 2000 Cap Roig – Castell ha estat víctima d’una forta pressió per part de centenars d’embarcacions d’esbarjo. La manca d’abalisament i de vigilància ha afavorit una ocupació descontrolada de cales i aigües somes (poc profundes), provocant greus impactes ambientals i dificultant la pràctica segura de bany, natació o activitats respectuoses com l’snorkel.

En espais com El Crit, el Vedell o Cala Rusa (Mont-ras), la inacció institucional, segons la federació ecologista, ha comportat que aquestes zones segueixin sense cap protecció efectiva, convertint-les en punts d’alta densitat d’embarcacions. Paral·lelament, a la badia del Golfet (Palafrugell), s’ha pogut constatar el fondeig il·legal de prop d’un centenar d’embarcacions damunt de praderies de posidònia, un hàbitat marí de protecció prioritària reconeguda a escala europea.

Des de la Comissió de Medi Marí de la federació ecologista SOS Costa Brava es denuncia novament la passivitat de les administracions davant la destrucció d’un dels aliats més importants en la lluita contra la crisi climàtica. Les praderies de fanerògames marines, com la posidònia, tenen una capacitat d’absorció de CO₂ molt superior als boscos terrestres, i són hàbitat essencial per milers d’espècies, moltes d’elles d’interès pesquer i comercial. Malgrat això, la seva protecció continua sent, en molts casos, només sobre el paper.

Es reclama la implementació immediata de mesures efectives com l’ús obligatori de la cartografia oficial FANCAT, la millora de la vigilància i del sistema sancionador, així com una regulació més estricta sobre l’abalisament i la instal·lació de boies de fondeig. També es demana que es limiti l’acostament de les embarcacions a la línia de costa i que es garanteixin espais de bany segurs per a la ciutadania. Finalment, SOS Costa Brava fa una crida a la població perquè s’impliqui activament en la defensa dels nostres ecosistemes marins.

La federació ecologista SOS Costa Brava facilita una adreça de mail per dirigir qualsevol consulta, queixa o aportació gràfica: m edimaris@soscostabrava.cat.