Stop Macro parc eòlic marí, la IAEDEN, i ALLIMO qualifiquen d’enganyosa la darrera proposta del Parc Tramuntana

Les tres entitats consideren que es tracta d’una maniobra dels promotors del Parc Tramuntana per construir per fases el macroprojecte

L’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord (que aplega una quarantena d’entitats de diversos àmbits i 1.800 empreses), la IAEDEN-Salvem l’Empodrà, i la plataforma Albera Lliure de Molins (ALLIMO) rebutgen la darrera proposta que recentment han fet pública els promotors del macroparc eòlic marí.  La qualifiquen d’enganyosa i consideren que és una maniobra  per construir el macroprojecte per fases: primer, s’instal.larien tres aerogeneradors; després, se n’ampliaria el nombre per tal de poder amortitzar les insta.lacions;  s’aixecarien les infraestructures associades (la subestació elètrica i la MAT); i s’acabaria construin la totalitat de la proposta inicial.  

L’àrea on s’ha projectat el macroparc és d’una gran fragilitat mediambiental i, malgrat que es tractaria d’una prova pilot segons han indicat els promotors, la dimensió dels aerogeneradors previstos fa que l’impacte que es generaria seria igualment molt important. Les entitats consideren que aquesta proposta és més una estratègia de màrqueting que no pas un estudi realista. A més, es tractaria d’una prova pilot que es seguiria basant en macroinstal·lacions. Aquesta zona tan sensible del Mediterrani no és la idònia per fer experiments amb una tecnologia que pot ser molt lesiva i que no té altra finalitat que plantar posteriorment un projecte que rebutja de ple el territori.

Les tres entitats afirmen que la nova proposta genera seriosos dubtes. En primer lloc, per la inviabilitat econòmica del projecte. En aquest sentit es pregunten si es desenvoluparà tota una infraestructura d’evacuació de l’energia només per a tres aerogeneradors? Per altra banda, pel que fa a la durada de la prova per a poder ser representativa, s’allargaria el temps suficient per avaluar impactes que no són immediats com el que provocarà sobre el sector econòmic o la biodiversitat? I mentre duri la prova pilot, hi haurà un compromís per a no instal·lar cap altra unitat a la zona? I per últim: si la prova falla, qui es faria responsable de restituir l’ecosistema i el medi perjudicats i com es faria?

Procediment inadmissible

Per altra banda, les entitats consideren inadmissible la manera de procedir davant aquest macroprojecte ja que, pel que sembla, va avançant sense que s’hagin mostrat a la ciutadania estudis de l’impacte ambiental, paisatgístic i en l’economia de la zona fets per entitats independents per tal de garantir-ne l’objectivitat. “De cap manera ens podem creure una estudis fets per qui vol que surtin a favor seu”, afirmen. Els estudis prospectius per veure l’impacte han de partir d’una informació extensa i objectiva de quines són les condicions ecològiques de partida, cosa que tots els científics consultats han dit que no estan determinades perquè manca molta feina de recerca. En aquest sentit, es recorda que des de l’Associació Stop Macro parc eòlic marí s’ha demanat al vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, que encarregui un informe de l’impacte paisatgístic a l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Cal esmentar que no són només aquestes tres entitats les que rebutgen el projecte sinó que també hi ha investigadors i experts que es mostren recelosos amb la proposta, tal i com han deixat contància en les al·legacions als Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim ( POEM) i en diverses manifestacions públiques.

A més, el departament de Medi Ambient de la Diputació de Girona va rebutjar el macroprojecte en l’escrit que va presentar a la fase de consultes prèvies; 21 ajuntaments gironins i el Consell Comarcal del Baix Empordà han aprovat una moció en contra del macroparc i 20 ajuntaments més tenen previst fer-ho en les pròximes setmanes. D’altra banda, un centenar de científics han firmat un manifest en contra; i 20 mil ciutadans han firmat rebutjant el macroprojecte.

 

Exit mobile version