Fira de la Rosa de Roses

Stop Macro Parc Eòlic Marí treballa per aconseguir la revocació del POEM

L’entitat vol sol·licitar, un cop es constitueixi el nou Govern espanyol,  una reunió amb el nou ministre/a per demanar-li una moratòria en la implantació de l’eòlica marina a l’Empordà fins que es resolguin les incongruències que hi ha en el document del POEM

Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord, que aplega més d’una quarantena d’entitats empresarials -en especial del sector turístic-, conservacionistes i d’altres àmbits, segueix treballant per aconseguir que es revoqui el Reial Decret 150/2023 de 28 de febrer pel qual es van aprovar  els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) de les cinc demarcacions marines espanyoles que contemplen el desenvolupament de l’eòlica marina a les costes del país. En la seva darrera reunió de junta, l’associació ha acordat sol·licitar, un cop es constitueixi el nou Govern espanyol, una reunió amb el nou ministre o ministra que s’encarregui de gestionar l’ordenació de l’espai marítim per demanar-li una moratòria en la implantació de l’eòlica marina a l’Empordà  fins que no es resolguin les incongruències que s’observen en el document. D’aquesta manera, Stop Macro parc eòlic marí se suma a la petició que fa uns dies va fer la Plataforma en Defensa de la Pesca i dels Ecosistemes Marins que aplega els col.lectius afectats per macro projectes d’eòlica marina del nord de la península i de Canàries amb l’objectiu de fer front comú contra el POEM i aconseguir que es deixi sense efecte.

I tota aquesta feina la fa l’Associació en un context en què els partidaris del parc industrial, al cost que sigui, han endegat una veritable ofensiva mediàtica per vendre els suposats avantatges que a parer d’ells té un projecte que destruirà el mar de l’Empordà.

En paral·lel, l’associació continua recopilant documentació i elaborant els informes necessaris per al recurs que ha presentat conjuntament amb la IAEDEN-Salvem l’Empordà contra el POEM davant el Tribunal Suprem i que ja ha estat admès a tràmit. L’encarregat de preparar aquest recurs és el prestigiós advocat Eduard de Ribot, expert en aquest tipus de litigis i professional de referència en les lluites ambientals a les comarques gironines.

Per altra banda, l’Associació considera que l’aturada que actualment pateix el procés d’implantació de l’eòlic marina en les aigües espanyoles no només es deu a les eleccions generals i a la tardança en la constitució del nou Govern espanyol sinó al fet que les entitats contràries han decidit recórrer a la via judicial i “aquest fet ha pogut ocasionar un cert enrenou al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic”, assenyalen des de l’entitat. Stop Macro parc eòlic marí adverteix que podríem estar davant un nou cas Castor si el procés de construcció de la macro instal·lació de renovables a l’Empordà continua i  finalment el Tribunal Suprem dona la raó als opositors.

Irregularitats en el POEM

Cal recordar que en el recurs contra el POEM Stop Macro parc eòlic marí i la IAEDEN-Salvem l’Empordà al·leguen:

  • Irregularitats en el procés.
  • Infracció del principi de cautela i l’establiment de zonificacions per a la implantació de l’energia eòlica sense respectar els criteris i principis de protecció de la biodiversitat.
  • Infracció de la coherència i integritat de la Xarxa Natura 2000 i la vulneració del régim de protecció de la Xarxa Natura 2000 establert en la Directiva d’Habitats en la llei 42/2007.
  • Falta de motivació adequada i suficient de les seves zonificacions.
  • La infracció dels principis de planificació de la llei 41/20210 de 29 de desembre de protecció del medi marí.
  • Defectes i insuficiències en la avaluació ambiental i en els tràmits de consulta pública i participació ciutadana.

Així mateix s’ha impugnat la zonificació de la LEBA-1 per ser inadequada i incompatible amb els excepcionals valors naturals i ambientals marins presents a l’àrea i amb la seva conservació, així com per trobar-se en un entorn envoltat d’espais protegits, de Xarxa Natura 2000 francesa i tractar-se d’una zona que comptava amb un règim d’exclusió a l’Estudi Estratègic Ambiental del litoral espanyol per a la instal·lació de Parcs marins de 20 d’abril de 2009. També s’ha impugnat l’arbitrarietat i la manca de justificació de la delimitació del polígon LEBA-1. Es sol.licita que s’ordeni la zonificació de l’espai com a zona d’alt potencial per a la conservació de la biodiversitat amb prohibició d’implantació de l’energia eòlica, tal i com es va fer a la planificació del 2009.

Per a les entitats l’elaboració i posada en funcionament dels POEM s’ha fet de forma maldestre per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Consideren que no s’han tingut en compte els millors informes científics sobre els impactes en la biodiversitat d’una de les zones més fràgils del Mediterrani des del punt de vista ecològic. Els científics consideren que la zona afectada constitueix  el patrimoni natural marí més gran de Catalunya on hi conflueixen vuit àrees marines protegides i dos vedats de pesca. Tampoc s’han tingut en compte, indiquen, els impactes social i econòmic que pot suposar la implantació de l’eòlica marina .