Suport a Cistella, Navata i Terrades, els tres municipis afectats pel tornado

Tornado a Cistella, Navata i Terrades

Estat en el que va quedar una nau del municipi de Terrades després del pas del tornado

Les administracions publiques, Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona i Consell Comarcal de l’Alt Empordà, s’han compromès a col·laborar econòmicament en la restitució dels elements de titularitat pública, malmesos a causa del fenomen meteorològic

Tornado a Cistella, Navata i Terrades
Estat en el que va quedar una nau del municipi de Terrades després del pas del tornado / Foto: Josep Anton Massagué

Aquest passat dijous es va celebrar a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona una reunió per conèixer de primera mà les afectacions produïdes pel tornado que diumenge passat al matí va afectar els municipis de Cistella, Navata i Terrades, un cop els tres ajuntaments ja han pogut avaluar les incidències que va produir aquest fenomen meteorològic.

A la reunió hi ha assistit els directors territorials de Governació, Raül Morales, i de Territori i Sostenibilitat, Pere Saló, acompanyats pel vicepresident de la Diputació de Girona i ponent de Cooperació Local, Fermí Santamaria, i el president del Consell Comarcal, Ferran Roquer. Per la banda dels municipis hi eren els tres alcaldes, Enric Gironella (Cistella), Jaume Homs (Navata) i Isidre Felip (Terrades).

Després d’analitzar les circumstàncies que van incidir en el fenomen meteorològic que va afectar aquests tres municipis, especialment en els desperfectes causats en l’àmbit públic i en el privat, els alcaldes van remarcar la preocupació que representava la dispersió de nombroses peces d’uralita, procedents dels teulats de les diverses granges afectades. La manipulació d’aquestes restes s’ha de realitzar de forma molt acurada, ja que es tracta de residus contaminants per incloure l’amiant en la seva composició.

A continuació es van especificar les afectacions registrades en les instal·lacions municipals, el mobiliari urbà, el sistema d’enllumenat i els camins rurals, entre altres béns públics afectats, juntament amb desperfectes produïts en les propietats privades, que han estat derivats cap a les companyies asseguradores.

De resultes de la reunió, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha compromès a fer-se càrrec, de forma urgent i, per tant, d’execució immediata, de la retirada de les restes d’uralita que estiguin disperses pels camps, camins i altres espais públics i a l’aire lliure dels tres municipis, atesa aquesta circumstància de toxicitat que comporta la seva manipulació. També ha posat a disposició dels tres ajuntaments els serveis tècnics comarcals per si es requereix la redacció d’algun projecte de rehabilitació d’equipaments públics malmesos.

D’altra banda, la Diputació de Girona i el departament de Governació de la Generalitat s’han compromès a col·laborar econòmicament en la restitució dels elements de titularitat pública, malmesos pel fenomen meteorològic de diumenge, a través de les línies d’ajut específiques que hi ha habilitades en aquest àmbit.