Surten de Roses per nedar fins a Portbou per ajudar a l’Associació Síndrome d’Asperger Girona

Travessia de natació Roses-Portbou

José Navas (esquerra) i Alberto Lorente flanquejant al regidor Marc Danés i al president de Sagi-TEA, Àlex Cortés

José Navas i Alberto Lorente neden els 42 quilòmetres que separen Roses de Portbou per donar visibilitat al Síndrome d’Asperger i recaptar fons per la causa

Travessia de natació Roses-Portbou
José Navas (esquerra) i Alberto Lorente flanquejant al regidor Marc Danés i al president de Sagi-TEA, Àlex Cortés

José Navas és de Fornells de la Selva, i Alberto Lorente de Viladecans. I tot dos han sortit aquest matí, quan passaven 10 minuts de les 8, des de la platja del Palangrers per cobrir nedant els 42 quilòmetres que hi ha fins arribar a Portbou. “Em vaig posar en contacte amb el president de a l’Associació Síndrome d’Asperger Girona, l’Alex Cortés, per dir-li que volia nedar de Roses a Portbou per recaptar fons per la causa”, ha explicat Navas abans de llençar-se a l’aigua. José Navas normalment participa en curses ultra de muntanya de llarga distància, i també ha fet alguna travessia de llarga distància, però no tant com aquesta, “així que per mi és un doble repte”, ha confessat el nedador solidari.

Un repte al que es va voler apuntar també Lorente, el qual no és la primera vegada que afronta una causa solidaria d’aquesta envergadura, ja que “fa quatre mesos vaig nedar 42 quilòmetres en una piscina per ajudar als infants que pateixen un càncer, i en aquesta he volgut participar després que el meu amic, en José, em proposés fer una altra marató i vaig dir vinga”. L’Alberto ha assenyalat que “de mentalitat, no crec que sigui més dur fer aquests 42 quilòmetres que el que vaig fer a la piscina, on de cap se’n va fer molt dur perquè nedava sempre al mateix lloc”. 11 hores va trigar en fer la marató a a la Piscina.

El president de l’Associació Síndrome d’Asperger Girona i Trastorn de l’Espectre Autista, (Sagi-TEA),Àlex Cortés, ha manifestat que “com diuen els joves de la nostra associació, que normalment no se’ls hi dona bé les habilitats esportives, en José i l’Alberto són uns herois per fer aquest repte, perquè ho veuen com una fita inabastable”.

Cortés s’ha mostrat molt agraït per aquest iniciativa solidaria de José Navas i Alberto Lorent“perquè dona visibilitat a la malaltia d’Asperger, que no es coneix, el trastorn de l’espectre autista passa molt per alt perquè no es veu gens estrany físicament en les persones que el pateixen, i generalment són tatxades de tímides”.

Aquest repte també té l’objectiu de recaptar fons per l’Associació Síndrome d’Asperger Girona i Trastorn de l’Espectre Autista, a través de la web migranodearena.org

Les persones que pateixen el Síndrome d’Asperger, segons ha explicat el president de Sagi-TEA, “tenen un coeficient intel·lectual molt alt però en habilitats socials no rendeixen, poden desenvolupar molt un tema que els hi agrada, però després no saben cordar-se les sabates, per exemple, i tampoc, les persones que el pateixen, no saben mantenir relacions socials”.

A Roses hi ha dues famílies amb un membre amb el Síndrome d’Asperger.

El regidor de Benestar Social, Marc Danés, ha volgut estar present a la sortida dels nedadors des de la platja del Segon Moll, assenyalant que “per Roses aquesta travessa és molt important, no només pel recolzament social, el poder donar visibilitat al Síndrome d’Asperger i recaptar fons per l’Associació Sagi-TEA, sinó per l’impacte mediàtic que pot arribar a tenir a nivell de Catalunya, i això sempre es bo per al nostre poble perquè significa que Roses es prou atractiva tant a nivell turístic, esportiu i solidari”.

Està previst que José Navas i Alberto Lorente arribin a Portbou entres les 10 d’aquesta nit i l’1 de demà divendres.