Mes de paraules

Terra de Trobadors es posa en marxa

Durant tres dies, Castelló d’Empúries acull aquest esdeveniment cultural, festiu i popular que programa més de 200 activitats per a tots els públics 

Terra de Trobadors, la festa medieval de referència a Catalunya, es posa en marxa avui divendres a Castelló d’Empúries. Durant tres dies, la localitat acull aquest esdeveniment cultural, festiu i popular que programa més de 200 activitats medievals d’una gran varietat de disciplines, com el teatre, la música, el circ o la dansa, així com recreacions històriques, espectacles de foc o combats i lluites.  La XXIX edició de Terra de Trobadors està dedicada al comerç i als mercats a l’època medieval i rememorarà la figura històrica i l’època del comte d’Empúries Hug V.

Una de les propostes més destacades d’aquesta primera jornada és el Gran Sopar Medieval en Honor al Comte Hug V d’Empúries que aplega prop de 400 persones. Amb les entrades esgotades des de fa dies, l’àpat està amenitzat pels espectacles de diverses companyies que participen a Terra de Trobadors i per les actuacions d’associacions del municipi. El sopar medieval recrea els grans àpats i sopars que durant l’època medieval els comtes i senyors feudals oferien per festejar qualsevol esdeveniment important del comtat d’Empúries. 

L’inici del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles és una altra de les propostes destacades d’aquesta primera jornada de l’esdeveniment. Organitzades pel Centre d’Estudis Trobarescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i l‘Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, el cicle programa xerrades amb destacats especialistes i professors universitaris que en aquesta edició tenen com a temàtica comuna els mercats i el comerç a l’època medieval. La conferència inaugural d’aquest any serà impartida avui per Albert Martí Arau, llicenciat en Humanitats i Documentació, que oferirà la xerrada Mercat i fiscalitat a Castelló d’Empúries a la baixa Edat Mitjana. Dissabte completen el cicle la conferència Un paisatge urbà medieval a final del segle XIII. La Vila de Castelló d’Empúries i les viles del Comtat d’Empúries i dels Comtats veïns, a càrrec de Víctor Farías Zurita, Doctor en Història Medieval (UPF), i Un mercader de cavalls i un rei disfressat de criat, camí de Bordeus (maig del 1283), de Xavier Renedo Puig, Doctor en Filologia Catalana.

Avui a la tarda també s’obre el Mercat Medieval, que és un dels actes més importants i representatius d’aquesta proposta cultural i festiva. La Llotja, la plaça Mossèn Cinto Verdaguer, la plaça Jaume I i altres carrers i places en ple centre històric acolliran fins diumenge el mercat amb més d’un centenar de parades d’artesans i comerciants que posen a la venda els seus productes de l’època. 

Finalment, destacar també l’espectacle inaugural La Conxorxa que tindrà lloc a la plaça Mossèn Cinto Verdaguer. Una proposta de teatre, música i dansa protagonitzada per la Cort d’Empúries, Despertaferro, Les Bugaderes, Les Bruixes, Esbart Dansaire de Castelló d’Empúries, Colla Gegantera de Castelló d’Empuries, Vailets de l’Empordà, Tocant el Cel i Guillem de Vila-rasa.