Un terratrèmol de 4,3 graus sacseja Roses

Terratrèmol al Golf de Roses

L'epicentre del terratrèmol s'ha produit al mar, entre Roses i l'Escala

El tremolor que ha ocorregut a la 01:37 hores de la matinada s’ha sentit pràcticament a tota la demarcació de Girona

Terratrèmol al Golf de Roses
L’epicentre del terratrèmol s’ha produit al mar, entre Roses i l’Escala

Un terratrèmol de 4,3 graus de magnitud ha sacsejat Roses aquesta matinada. Els sisme, localitzat el seu epicentre al mar, en aigües del municipi de L’Escala , s’ha estat sentit aquesta matinada pels habitants de diverses localitats de la comarca de l’Alt Empordà, i diverses poblacions de la demarcació gironina, segons informa l’Institut Geogràfic Nacional a la seva pàgina web.

El sisme, amb latitud 42.1769, longitud 3.1635 i una profunditat de 6 quilòmetres, ha ocorregut a les 01.37 hores i ha estat sentit per molts habitants dels pobles de la comarca de l’Alt Empordà com Roses, Figueres, Sant Pere Pescador i Empuriabrava, així com en d’altres de la demarcació de Girona i fins i tot la de Barcelona, com Blanes, Torroella de Montgrí, Mataró, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat oViladecans.

Un veïna de Roses ha manifestat que “m’he espantat molt, m’he despertat i he sentit com les vitrines del moble del menjadors tremolaven”. Tot i que el sisme ha durat només un segons, entre 10 i 15, “ha durat molt, aquesta vegada ha estat pitjor que les anteriors”, ha afirmat la mateixa senyora.

Entre la 1.37 i les 6 de la matinada, aproximadament, s’han produït set rèpliques de menor intensitat, d’entre 1 i 1,5 graus, que ja s’han percebut només a prop de l’epicentre.

L’existència de terratrèmols en aquesta zona es considera dintre de la normalitat pels paràmetres de Catalunya. De fet, el passat 28 de setembre es va produir un sisme de 3 graus a la costa davant del municipi de Llançà.

Tot i aquesta normalitat, el període de recurrència de sismes de la magnitud com el d’aquesta matinada és molt llarg. A títol d’exemple, el darrer sisme de 4 graus percebut a les comarques gironines es va registrar el setembre de 2004, amb epicentre a Queralbs, al Ripollès.