Mes de paraules

Torna la tradició i la gastronomia per celebrar la festivitat del patró dels pescadors de Roses

La Confraria de Pescadors de Roses recupera, després de la pandèmia, la celebració de la festivitat del seu patró amb l’antiga modalitat de pesca, la tirada de l’art, i amb una sardinada popular amenitzada per les havaneres del grup Els Pescadors de la Badia de Roses

“Súper content”, així s’ha manifestat el president de les Federacions de Pescadors de Girona i Catalunya, i Patró Major de Roses, Antoni Abad, per poder recuperar la revetlla de Sant Pere per celebrar la festivitat de Sant Pere Pescador, patró dels pescadors, després de dos anys de pandèmia.

Una celebració, però, que tindrà una novetat molt important pel que fa, com a mínim, als darrers 10 anys, i és que la primera part d’aquesta celebració, és a dir, la tirada de l’art i la sardinada popular amenitzada per la música d’havaneres, no es portarà a terme a la platja del Rastrell (davant el Si Us Plau), sinó a la platja de La Perola, o La Punta, a tocar les instal·lacions del GEN Roses. “Sí, canviem de platja degut a que en la del Rastrell tenim poc espai per estirar quan practiquem la tirada de l’art i valorar que la millor per fer aquesta modalitat antiga de pesca és la platja de La Perola”, ha manifestat Antoni Abad, el qual ha remarcat que “aprofitarem que al GEN Roses hi ha molt de jovent per ensenyar-les com es pescava abans. De fet ja hem anat l’Antoni Falcó -president del Casal del Pescador- a explicar als joves com s’ha fer i es van mostrar molt interessats en participar”.

La celebració s’encetarà al voltant de les 10 hores, com és tradicional, amb la benedicció del mossèn de Roses i el parlament de l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el propi Patró Major de Roses. Tots seguit, es farà la tirada de l’art mentre es fan les sardines a la brasa, per un cop acabi la pesca, ser degustades per tothom que sigui a la platja mentre senten la música d’havaneres dels grup Els Pescadors de la Badia de Roses. “Hi haurà sardines per tothom”, ha assegurat el president de la Confraria de Pescadors de Roses.

Ball amb l’Orquestra Montecarlo

Ja a la nit, concretament a les 22 hores, s’iniciarà la segona part de la celebració de Sant Pere Pescador amb un ball a càrrec de l’Orquestra Montecarlo.
Un segona part que, com la primera, també veurà un canvi d’ubicació, ja que el ball no es durà a terme a la Rambla Riera Ginjolers, sinó a la plaça del Teatre. “Està bé que es vagi canviant de lloc, perquè això dona vida als establiments de restauració de la zona”, ha afirmat Antoni Abad, tot i que ha confessat que a on realment l’agradaria fer el ball seria a davant de la plaça vella del peix.

La Tirada de l’Art

L’Art és un sistema molt antic i practicat pels pescadors de tota la Costa Brava fins després de la Guerra Civil, encara que en alguns casos va perdurar fins als anys seixanta. Durant molt de temps ha estat l’instrument de pesca per excel·lència.
És un art d’arrossegament que es tirava des de la platja de dia, i era una pesquera on la dita popular “a l’art tothom hi té part”, expressa l’esperit solidari que l’acompanyava. Tothom, pescador o no, nen o vell, home o dona, si ajudava a arrossegar la xarxa cap a la platja en rebia una part proporcional de les captures.
Existien diferents modalitats d’arts segons mides, particularitats locals o si es calava de dia o de nit, però el de platja és el més comú.
Se sortia des de la costa tot deixant un cap en terra i l’embarcació, a rems, s’allunyava fins arribar al lloc que el patró triava i es calava la xarxa. L’embarcació descrivia un semicercle i s’amorrava a la platja amb l’altre cap de la banda de l’art, des d’aquí, la gent tirava i feien la mola de les cordes de cada banda o cama de l’art fins arribar al maià o cop.