Tot a punt a Roses per tornar a batre el rècord mundial de participants en una Marxa Aquàtica

La platja de marxa de Roses acollirà el 2 de febrer el I Open Internacional de Marxa Aquàtica i el dia 3 la possibilitat d’assolir el rècord Guiness de persones practicant aquesta especialitat alhora  

I Open Internacional de Marxa Aquàtica
Moment de la presentació del I Open Internacional de Marxa Aquàtica que se celebrarà a Roses

L’any passat 138 marxadors aquàtica van batre el rècord Guiness de participants practicant alhora aquesta especialitat. I ho van fer a la platja de Santa Margarida.

La majoria d’aquests marxadors eren de nacionalitat francesa, pertanyents de set clubs de la FFRandonée (Federació Francesa de Senderisme). Només hi va haver un català, en Joan Huertos, cap de l’Àrea d’Excursionisme de la FECC, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

I l’any passat els marxadors aquàtics francesos van avançar que per al 2021 tenien previst organitzar a Roses d’una trobada internacional d’una gran envergadura al voltant de la marxa aquàtica, amb participació de diferents països d’Europa.

Però, s’han avançat un any, ja que aquest matí, el propi Joan Huertos, el president de l’Associació Excursionista Cabirols, Josep Joan Coucelo i l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, han presentat el que serà el I Open Internacional de Marxa Aquàtica que tindrà lloc el dissabte, 2 de febrer, a les platges de Roses amb la participació de marxadors provinents de França, Itàlia i Tunísia.

Un Open Internacional que es complementarà el dia següent, diumenge 3 de febrer, per intentar tornar a batre el rècord Guiness de participants en una Marxa Aquàtica, per la qual cosa hi ha d’haver com a mínim 252 marxadors, ja que el rècord actual està en 251.

I per fer possible aquesta trobada internacional de marxadors aquàtics els senderistes francesos han comptat amb la implicació de Joan Huertos, el qual ha explicat que la FEEC “és una federació d’Entitats, la qual no organitza esdeveniments, sinó que els fa possible a través dels associats, i a Roses en tenim l’Associació Excursionista Cabirols, i hem comptat amb els seus per organitzar d’aquesta trobada de Marxa Aquàtica”.

Una afirmació per part del representant de la FEEC que ha estat ratificada pel president dels Cabirols, Josep Joan Coucelo, en assenyalar que “quan la Federació ens ho va proposar no ens ho vam pensar gaire en dir que sí”, desvetllant que per a l’Open “a dia d’avui hi ha 344 inscrits, i per intentar assolir el record mundial uns 200 marxadors i escaig, o sigui que encara ens falta un xic més de gent per aconseguir el Guiness”.

L’alcaldessa de Roses ha manifestat la satisfacció “de ser pioners en l’organització d’un campionat d’una especialitat molt desconeguda encara i que tot això mou molta gent, i la prova d’això és que un hotel hagi d’obrir al mes de febrer, en ple hivern, per poder acollir als participants”, destacant que “aquesta és una gran oportunitat que Roses no pot deixar perdre quan parlem de desestacionalitzar el turisme”.

Que Roses sigui l’escenari del I Open Internacional de Marxa Aquàtica no és casualitat

La marxa aquàtica és una modalitat de senderisme pràcticament nova. I el fet senderistes francesos vinguin a Roses, des de fa tres anys, a practicar-la i que vulguin que el I Open Internacional de Marxa Aquàtica es faci al litoral rosinc no és casualitat, ja que consideren la platja de Santa Margarida idònia per a la seva pràctica.

Així, gràcies a la col·laboració entre l’Associació Excursionista Cabirols, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i la FFRandonée, amb el suport de l’Ajuntament de Roses, el I Open Internacional de Marxa Aquàtica serà una realitat el primer cap de setmana del mes de febrer.

La competició

Dissabte 2 de febrer se celebraran les proves incloses en la competició, que comptarà amb dues modalitats: 400 m (de 10 a 12 h) i 100 m (de 14 a 16 h). La prova de 400 metres es realitzarà per parelles en les categories femenina, masculina i mixta, amb un circuit amb eslàlom i mitjançant eliminatòries directes. Per la seva banda, la prova de 100 metres també consistirà en un circuit amb eslàlom, però en aquest cas en format individual i cronometrat.

Acompanyant les proves, al llarg de tota la jornada es realitzaran diferents activitats lúdiques i de difusió d’aquest esport, com formacions, tant d’iniciació com de perfeccionament, curses de relleus mixtes de 50m, i diversos jocs relacionats amb la marxa aquàtica.

El rècord Guiness

Diumenge 3 de febrer arribarà el moment del repte amb la celebració de la Gran Marxa Aquàtica, un recorregut d’anada i tornada amb una longitud total màxima de 4 km, on s’intentarà assolir el Rècord del Món de persones practicant la marxa aquàtica alhora, rècord que està actualment en 251 persones. Fins al moment ja s’han apuntat 200 participants, xifra que s’espera augmentar durant els propers dies, així com el mateix dia del repte, moment en què serà possible inscriure’s.

L’organització recomana als participants portar un neoprè. En cas de no disposar-ne, l’organització posa a disposició material de lloguer a un preu econòmic.

  • Inscripcions, preu i programació del I IOpen Internacional i el rècord Guiness de Marxa Aquàtica clicant AQUÍ.