Totes les platges de Roses presenten una qualitat de l’aigua excel·lent

Apli platges.cat

Pantalla de la platja Nova de Roses de l'apli plages.cat

L’Agència Catalana de l’Aigua activa l’aplicació PlatgesCat, que per cinquè estiu consecutiu dona informació de 300 platges catalanes, certificant que les Roses una qualitat microbiològica de l’aigua excel·lent

Apli platges.cat
Pantalla de la platja Nova de Roses de l’aplicació plages.cat

La platja de Santa Margarida, la platja del Salatar, la platja del Rastrell, la platja Nova, la platja de la Punta, la platja dels Palangrers, la platja de Canyelles Petites, la platja de l’Almadrava i la platja de Cala Montjoi són les 9 platges que té Roses, i totes 9 tenen una qualitat microbiològica de l’aigua excel·lent.

Així ho certifica en l’apli PlatgesCat, una eina que per cinquè estiu consecutiu aporta informació detallada sobre 300 platges catalanes. La qualitat de l’aigua, la bandera de seguretat, la temperatura, així com diverses informacions de servei són algunes de les dades que es poden consultar i que s’actualitzaran fins a mitjans del mes de setembre.

Com veure la qualitat de l’aigua d’una platja

Un cop instal·lada l’aplicació ens dirigim a les platges de Roses (surten 9 obviant pròpiament les diferents cales, excepte la de Montjoi, tipificada com a platja). Seleccionem una platja i sortirà una pantalla amb el seu corresponent nom, una imatge i diferents icones (vegeu imatge). Cliquem a la de Qualitat de l’Aigua i es donarà el resultat.

Des de l’1 de juny i fins al 15 de setembre, l’Agència Catalana de l’Aigua du a terme el Programa de vigilància i informació de l’estat de les zones de bany a Catalunya, que es desenvolupa des del 1990, amb l’objectiu de vetllar per la qualitat de les aigües de bany i facilitar, periòdicament, els resultats a la ciutadania.

S’efectuen visites d’inspecció a les platges i controls analítics de les aigües de bany d’acord amb els criteris que estableix la Directiva 2006/7/CE relativa a la gestió de la qualitat de les aigües de bany i el Reial Decret 1341/2007, de transposició de la Directiva.

Els mostrejos duts a terme per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) entre el 18 i 19 de juny evidencien que prop del 99% de les 254 zones de bany costaneres controlades per l’agència tenen una qualitat sanitària excel·lent. La bonança meteorològica i l’absència de pluges han afavorit aquests resultats.

En els controls analítics s’examina la qualitat microbiológica de l’aigua i s’avalua la presència dels indicadors microbiològics Escherichia coli i enterococs intestinals que permeten saber si hi pot haver contaminació fecal a l’aigua. En casos d’afectació de la qualitat s’investiguen les possibles causes, s’informa als ajuntaments perquè facilitin la informació pública a les zones de bany que s’han vist afectades, i s’efectuen controls analítics de seguiment fins a comprovar que la qualitat s’ha restablert.

Per a més informació, pots consultar el butlletí sobre els controls efectuats entre el 18 i el 19 de juny.