Tots som el Carnaval de Roses, i les carrosses aniran divendres al port fins les 3 de la matinada

Carnaval de Roses 2016
Un moment de la reunió entre totes les parts implicades del Carnaval de Roses

Es crearà un Consell de Carnaval de Roses per agilitzar el contacte amb l’Ajuntament i posar normes, si cal, pel bon funcionament de la festa de disfresses

Carnaval de Roses 2016
Un moment de la reunió sobre el Carnaval de Roses

“La nit de divendres el Carnaval de Roses té un problema”, va dir el regidor de Festes de Roses, Francesc Giner, només començar la reunió amb els cap de colla. Un problema d’inseguretat ciutadana, “com baralles i agressions sexuals”, de salut pública i d’incivisme general originat per l’excés consum d’alcohol, principalment. I Giner, acompanyat de l’alcaldessa Montse Mindan, l’inspector de la Policia Local, Eduard Campà, el sotsinspector, José Mª Gutiérrez, el ex-regidor de Festes, Juan M. Fernández i el tècnic de l’Ajuntament, en Jordi Sastre, va assegurar als representants de les 53 colles de carnaval que hi havia presents a la reunió, de les 73 que sortiran a desfilar, que “el que nosaltres crèiem més adient és tancar el port el divendres”.

Però el majoritari rebuig per part de les colles a aquesta decisió, “hem cregut convenient crear un debat per posar, solució entre tots, al problema que tenim el divendres de Carnaval”.

Mindan va intervenir tot seguit per recordar que el port s’obria a les colles per estar una estona per menjar i beure, i després la gent desfilava per anar al pavelló o a l’envelat, “però, va afirmar, l’any passat se’n va anar a tots de les mans, i en la reunió posterior – en la que es fa una valoració del Carnaval – es va demanar més llum, més lavabos i més seguretat, i el port està preparat per fer això, però no es pot blindar per deixar passar només als que van disfressats amb una carrossa, el port no està preparat per fer un estat policial”.

Tots som el Carnaval de Roses

Colles, carrosses, Policia Local, voluntaris d’AROFES, brigada municipal, Ajuntament, tots som carnaval, tots estem en el mateix bàndol, “i tots podem fer que Roses tingui un Carnaval de referència, i hem aconseguit, de moment, que dissabte i diumenge, gràcies a tots, sigui un èxit, però divendres no, divendres tenim un problema, i hem de decidir entre tots cap a on anem amb el divendres de Carnaval, i evitar que el port sigui un macro-botellón”.

En aquest sentit, l’Inspector Campà va assenyalar que “el divendres, vosaltres no ho veieu perquè esteu de festa, però el CAP no pot acollir i atendre més gent que la porten a causa d’una intoxicació etílica”.

Port obert fins a una hora prudent, les 3 de la matinada

L’alcaldessa va afirmar que “voleu que s’obri el port, cap problema, l’obrim, però sortir d’allà a una hora prudent serà bo per tothom”. Una hora que es va decidir que serà a les 3 de la matinada. Un port en el que aquest any “hi haurà més seguretat, més llum i més lavabos”, va afirmar Giner.

Pilotes fora sobre qui té la culpa

Alguns dels representants de les colles presents van expressar la seva opinió donant diferents propostes pels comportaments incívics com sancionar sortint els últims a aquelles carrosses en la que els seus membres protagonitzin o siguin causa de baralles o comportaments incívics, per exemple. A partir d’aquí es va generar un debat sobre qui té la culpa, si els menors perquè no saben on tenen el seu límit a l’hora de veure alcohol, o si són la gent de fora la causant de tots els mals. En aquest punt va ser quan va intervenir Fernández, ex-regidor de Festes i actual responsable d’Esports i Serveis Públics, “no podem barrejar els problemes, perquè tots els que hi va haver a dins del port no va ser culpa de la gent de fora, ja que tots eren colles de Roses, i si voleu us dic el nom de tots (evidentment no els va dir). Sí que hi havia molts menors de fora que anaven borratxos, i que els vam recollir nosaltres, però les baralles que hi va haver van ser originades per gent de Roses”, va concloure.

Consell del Carnaval

Finalment, després que tothom digués la seva, el regidor de Festes va dir que es crearà un Consell del Carnaval, “ja que ho portàvem, CiU i Gent del Poble, dins del nostre programa, el tema de la Participació Ciutadana, un Consell integrat per 8 o 9 persones que representin a totes les colles de Carnaval per tenir un contacte més sovint amb l’Ajuntament, així com” va afirmar Giner, “un Consell que tindrà la funció de fer un Carnaval millor posant unes normes de conducta, si vol crear uns guardons per premiar a les millors carrosses, coreografies o comportament de les carrosses, entre d’altres. Tot això ha de sortir del Consell consensuat amb l’Ajuntament”.

La teoria és molt bonica, ara només falta que, entre tots, perquè tots som Carnaval, fem que la pràctica sigui igual de maca.

Horaris de tancament de la circulació a l’avinguda de Rhode

 • Divendres, a les 17 hores
 • Dissabte, a les 12 hores
 • Diumenge, a les 8 hores
 • Dilluns, a les 12 hores: Les colles que vulguin anar amb la carrossa fins al pavelló, on es realitzarà l’arrossada, s’han de situar a partir de les 12 h davant del Marisol i la policia local les acompanyarà fins al pavelló. Un cop marxin, no estarà permès que cap carrossa pugui estacionar-se fins que s’hagi acabat l’arrossada, a partir de les 15.30 h.
Plaça sant Pere (diumenge i dilluns)
 • Diumenge i dilluns a la tarda les carrosses es podran estacionar a la plaça Sant Pere i a l’avinguda de Rhode.
 • Les carrosses s’han d’estacionar per ordre d’arribada, una darrera l’altra i sempre a la banda dreta. La primera s’ha de situar davant del bar Cal Català.
 • Les carrosses només es podran moure si és per marxar o per indicacions de l’organització.
 • A les 21 h totes les carrosses hauran d’haver marxat.
 • El dilluns, amb motiu de l’enterrament de la sardina, la música s’ha d’apagar a partir de les 18.30 h i fins que s’hagi cremat en Carnestoltes a la platja de la Perola.
Horaris del port
 • Divendres, fins a les 3 hores
 • Dissabte, fins a les 22 hores
 • Diumenge, fins a les 19 hores
Aparcament de les carrosses al càmping Bahía
Serà un espai per estacionar les carrosses i els vehicles i no estarà permesa cap altra activitat. Es tancarà la zona amb tanques i hi haurà vigilància privada en els següents horaris:
 • De les 22 hores del divendres fins a les 15 hores del dissabte
 • De les 18 hores del dissabte fins a les 11 hores del diumenge
 • De les 20 hores del diumenge fins a les 11 hores de dilluns
Per poder reclamar, en cas de robatori, cal que quan es deixi la carrossa s’entregui a un dels vigilants un document per duplicat amb una relació del material. Un cop comprovat que hi sigui tot, el representant de la colla i el vigilant ho hauran de signar i cadascú es quedarà una còpia.
Les colles interessades a utilitzar aquest servei ho han de comunicar a l’àrea de Cultura i Festes trucant al 972.25.24.00 o per correu electrònic a festes@roses.cat abans de les 14 h del divendres 29 de gener.
Arrossada
 • Les colles que vulguin reservar taules ho han de dir a l’Oficina de Turisme quan es comprin els tiquets.