Tots els presidents de la democràcia de l’estat espanyol i Catalunya passen per Roses

Presidents de prop

Josep Mª Martí i Lluís Falgàs (dreta) en el transcurs de la xerrada al teatre de Roses

Els periodistes polítics Josep Mª Martí i Lluís Falgàs parlen a Roses de la seva relació amb tots els presidents de la democràcia

Presidents de prop
Josep Mª Martí i Lluís Falgàs (dreta) en el transcurs de la xerrada al teatre de Roses

Des de Jordi Pujol fins a Artur Mas passant per Pasqual Maragall i Josep Montilla. I des d’Adolfo Suárez fins a Mariano Rajoy passant Leopoldo Calvo Sotelo, Felipe González, José Mª Aznar i José Luis Zapatero. Tots van passar divendres, de la mà dels periodistes Josep Mª Martí Rigau, de TV3, i Lluís Falgàs, de TVE, pel Teatre Municipal de Roses. El primer va tenir relació amb tots ells des de la seva professió com a cap de política a la Televisió de Catalunya, “tot i que a Suárez el vaig conèixer en un partit de futbol quan era redactor d’esports”.
I el segon ha tractat amb tots els presidents de la democràcia com a cronista del Congrés dels Diputats i del Senat per a RNE, i com a director i presentador del programa ‘135 escons’ de la Televisió Espanyola.
I divendres, dins el cicles ‘Propostes de País per a un nou temps’, “cicle que continuarem al mes de març, ja que al febrer estarem de carnaval i tot el poble està bolcat en aquesta festa”, va dir el regidor de Cultura, Marc Danès, en la presentació de la xerrada, Martí Rigau i Falgàs van ser a Roses per presentar el llibre ‘Presidents de prop’, obra del primer. Un text que “no són biografies, sinó vivències i d’anècdotes que he viscut personalment i donar a conèixer els presidents de la Generalitat i de Madrid, amb la pretensió d’humanitzar una mica la política i als seus màxims representants”, va dir l’autor, “tots tenen cos, ànima, tenen problemes, mal de caps, família, i el principal problema que tenen és la llunyania, fins i tot amb el ciutadà, ja que els seus assessors els emparen molt, però ells són de carn i ossos com la resta de la societat”, va puntualitzar el periodista de TVE.
I a aquesta protecció per part dels assessors dels presidents es va referir el mateix Falgàs quan va explicar l’anècdota de la presentació de ‘Presidents de prop’ a la Llibreria 22 de Girona, “es vam trobar per casualitat a Artur Mas i li vam explicar si vindria, ja que ell era a la capital gironina, i ens va dir que sí. Després parlem amb el seu secretari i els seus assessors i ens van dir que no, que no, que no tenia temps, i finalment va venir, tot i la negativa del seu sèquit”.
Josep Mª Martí va explicar quan va conèixer a Suàrez, “va ser a la mitja part de la final de la primera Copa del Rei, entre el Athletic de Bilbao i el Betis, em va dir que ell era seguidor del Deportivo de La Corunya, i que havia jugat, de més jove, de davanter centre, i que era més perillós ser president del govern que davanter de futbol perquè, em va dir, en la política els cops, i sovint els del teu equip, fan molt més mal”.

Segons van explicar tots periodistes Jordi Pujol era un dels polítics més propers, “sabia el nom de tots els periodistes del Parlament, d’on érem, si estàvem casats solters, era un home proper”.
Pel contrari, “tot i que és molt educat José Mª Aznar quan el vam tractar quan va ser president era un home dur, tallant, sec, fred”, van destacar tant Josep Mª Martí i Lluís Falgàs en el transcurs de la xerrada.