Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Trànsit posa en funcionament dues motocicletes espiell per augmentar la seguretat viària dels motoristes

Aquests vehicles policials i els agents patrullaran de paisà amb l’objectiu de detectar infraccions que posin en perill aquest col·lectiu vulnerable

El Servei Català de Trànsit i la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra han començat a realitzar aquesta setmana patrullatges policials a les carreteres catalanes amb dues motocicletes espiell per augmentar la seguretat viària dels motoristes.

Aquests vehicles policials no logotipats i que seran conduïts per agents de paisà tenen l’objectiu de detectar a peu de carretera infraccions dels motoristes (canvis de carril bruscs, avançaments imprudents o perillosos…), però també conductes de risc de la resta de vehicles que puguin posar en perill aquest col·lectiu vulnerable de la mobilitat (canvis de carril sense senyalitzar, maniobres sobtades de perill, manca de respecte de la senyalització, ús del telèfon mòbil…).

Amb aquesta dinàmica policial es desenvoluparà una vigilància del trànsit discreta i no visible per als usuaris, que tant podrà ser fixa (establint punts de visualització determinats i estratègics) com dinàmica. Convé destacar que aquestes motocicletes espiell tindran el suport de patrulles uniformades i seran aquestes les que interceptaran a peu de carretera els conductors infractors i els notificaran les denúncies. En aquest sentit, les dotacions uniformades seran les que procediran a la detenció dels vehicles infractors, detectats prèviament per les patrulles espiell.

Amb la incorporació d’aquestes motocicletes espiell a les operatives policials viàries es pretén millorar les condicions de seguretat en la mobilitat dels motoristes, augmentar la seguretat a les carreteres, pacificar el trànsit i intensificar els controls i la vigilància viària per reduir la sinistralitat mortal i greu.

Sinistralitat del col·lectiu motorista

Aquest 2022 han mort 21 motoristes a les carreteres catalanes, el 23% del total de víctimes (91). A banda, també s’han registrat 139 motoristes ferits greus i 991 ferits lleus en accident de trànsit. Dels 21 motoristes morts enguany:

– 18 han mort entre abril i juliol

  1. El 43% s’han accidentat sols i el 57% amb altres vehicles
  2. Sinistralitat en general dispersa: dels 21 accidents mortals d’aquest 2022, 17 s’han produït a 17 carreteres diferents, tant principals com secundàries
  3. 10 dels 21 sinistres han estat en cap de setmana o festiu

Des de Trànsit es fa una crida a la prudència aquest estiu per contenir la sinistralitat d’aquest col·lectiu de dues rodes i sobretot es demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat als motoristes, així com respecte i prudència vers als motoristes a la resta de conductors.