Tres-cents professionals refoçaran aquests mesos d’estiu l’atenció primària a Catalunya

Atenció Primària a Catalunya

El Departament de Salut coordina l’activació del Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut

Atenció Primària a CatalunyaUns 300 professionals s’incorporaran aquest estiu a l’atenció primària de salut per reforçar, principalment, l’activitat als centres de les zones turístiques. En concret, es tracta de 111 metges, 104 infermers i 84 auxiliars administratius, que donaran suport a 25 equips d’atenció primària de les regions sanitàries Girona, Tarragona i Terres de l’Ebre, en 37 centres o consultoris locals. Aquests reforços suposen un lleuger increment respecte dels reforços de 2012, any en què s’hi van incorporar 286 professionals.

D’altra banda, en aquestes zones també es preveu un augment en l’horari d’atenció d’alguns centres per donar resposta a l’augment de la demanda, sobretot en horaris nocturns. Així doncs, 6 centres d’atenció primària de les regions sanitàries Girona i Terres de l’Ebre augmenten els horaris i, a més, es mantenen tots els dispositius d’atenció urgent amb què compta la xarxa pública de salut, fet que garanteix també a l’estiu, com a la resta de l’any, l’atenció urgent les 24 hores. En tots els casos, el servei 061 CatSalut Respon dóna resposta a les urgències mèdiques activant, si és necessari, un metge a domicili o ambulància, a banda de resoldre qualsevol dubte o consulta de salut així com tràmits administratius.

D’altra banda, es calcula que l’activitat del mes d’agost dels equips d’atenció primària de zones urbanes disminueix en un 50% respecte a la mitjana total de visites anuals, sobretot en horari de tarda. En aquests casos, l’ajustament dels horaris dels centres permet concentrar les vacances dels professionals en el període de mínima activitat assistencial i d’aquesta manera donar una millor resposta, amb tota la plantilla disponible en el període de màxima demanda, que es concentra en els mesos de tardor i hivern. Així doncs, en una proporció similar a la d’altres anys, es preveu que aquestes mesures de reducció horària s’implantin en un 12% dels centres d’atenció primària de Catalunya, mentre que un 4% dels centres deriva la seva activitat a altres centres d’atenció primària propers durant algun període dels mesos de juliol o agost.

A més, durant els mesos d’estiu s’incrementen els serveis d’atenció domiciliària i els d’atenció i seguiment de les persones fràgils i dels pacients crònics més complexos.

Pel que fa als hospitals, durant els mesos d’estiu adeqüen el funcionament dels serveis i la disponibilitat de llits i quiròfans a la disminució de la demanda, fet habitual en aquesta època. Tot això es fa seguint criteris clínics i sense deixar de dur a terme intervencions amb ingrés i d’alta complexitat, amb especial priorització de la cirurgia cardíaca i oncològica i de l’atenció preferent a tots aquells pacients amb patologies greus.

És important destacar que, malgrat que l’oferta assistencial s’ajusti a la menor demanda d’aquesta època de l’any, en tot moment els centres tenen la capacitat d’activar i augmentar els recursos disponibles per fer front a les necessitats de salut de la població. Durant aquests mesos d’estiu, alguns centres també aprofiten per dur a terme tasques de manteniment de les seves instal·lacions.

Reforç d’ambulàncies

Emergències Mèdiques també reforça la seva presència durant l’estiu augmentat en 19 les seves unitats. Aquestes donen cobertura a les zones on es produeix un augment significatiu de la població, al llarg de la costa catalana.

Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut

Onada de calorL’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Servei Català de la Salut del Departament de Salut, conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat i a través del Servei Meteorològic de Catalunya, tenen actiu, des de l’1 de juny i fins al 30 de setembre, el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS).

El POCS, que es va activar per primer cop l’any 2004, persegueix els objectius següents: predir amb la màxima antelació que permetin els mitjans tècnics les possibles situacions meteorològiques de risc, minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població, especialment dels grups més vulnerables, i coordinar les mesures i els recursos existents a Catalunya per fer front a una possible onada de calor.

Es consideren grups especialment vulnerables als efectes de la calor les persones de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i l’autocura, els malalts crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions socials precàries i les que prenen medicació que actua sobre el sistema nerviós central. Les actuacions del POCS també van dirigides al col·lectiu de treballadors amb activitats laborals d’exposició a temperatures elevades (sector de la construcció, agricultura, etc.) per tal d’evitar els efectes negatius que la calor pot ocasionar-los durant l’exercici de l’activitat.

Durant el període de funcionament del POCS, des del web Canal Salut es facilita material actualitzat amb informació i recomanacions per a la població i els professionals sanitaris, així com informes setmanals amb la valoració de la situació a partir de les dades recollides.

En el POCS, hi participen diferents departaments de la Generalitat (Interior, Benestar Social i Família, Empresa i Ocupació) i organismes i institucions (Institut Català de la Salut, Pla integral d’urgències de Catalunya, Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya, Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Institut de Medicina Legal de Catalunya, Sistema d’Emergències Mèdiques, CatSalut Respon, Creu Roja, Consorci de Salut i Social de Catalunya, Unió Catalana d’Hospitals, Consorci de Serveis Socials de Barcelona i Agència de Salut Pública de Barcelona).

Durant l’estiu de 2012 es van produir tres episodis d’onada de calor: el primer, durant l’última setmana del mes de juny, i els altres dos, durant les setmanes centrals del mes d’agost. En aquests episodis, les diferents institucions participants van aplicar les mesures establertes al POCS i no es va notificar cap mort per cop de calor ni es va observar un augment de defuncions en els municipis monitorats ni en els hospitals sentinella. Un cop més, l’adopció de mesures preventives es reflecteix en la consecució de bons resultats en l’atenció i el control de la salut de la població.