Tres persones han mort a causa dels incendis de La Jonquera i Portbou

Interior demana extremar les mesures de prudència i precaució a causa de la critica situació que es viu a l’Empordà

Fum de l’incendi de La Jonquera vist des de Roses, aquest vespre

Un veí de Llers de 75 anys ha mort d’un infart aquesta tarda a causa de l’incendi de l’Alt Empordà i dos veins de Portbou, entre d’ells, una noia de 15 anys, també han mort al llançar-se des de un penyasegat en veure’s envoltats per les flames. D’altre banda dues persones han resultat ferides, aquesta tarda, de diversa consideració. Un ciutadà francès se l’ha trobat al costat de la carretera, dins del seu vehicle, amb cremades de caràcter greu al 80% del cos. Dues persones més han patit cremades, de caràcter lleu, mentre intentaven apagar el foc al costat d’un mas, a Llers.  A més, efectius del SEM han fet diverses atencions per intoxicacions lleus causades pel fum.

És per això que es demana que, per la seva seguretat, és molt important que la gent segueixi les indicacions de les autoritats i dels equips d’emergència.  Es demana prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord. Als nuclis urbans i els pobles en què s’ha demanat el confinament, que tanquin portes i finestres, que les remullin i que treguin de l’exterior la roba estesa. Els veïns de masos i nuclis disseminats que es desplacin, si poden, cap al nucli de població més proper.

Més de 80 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament per frenar l’avanç de l’incendi. El foc ha començat al costat de la carretera N-II, a 500 metres de la frontera amb França. Empès pel vent de Tramuntana a avançat, a una velocitat d’uns 5 quilòmetres per hora, en direcció sud. Quan ha sobrepassat el nucli de la Jonquera el cap del foc s’ha dividit en dos fronts, un a avançat en direcció sud-oest, i en aquests moments es troba a l’alçada de Boadella d’Empordà, i l’altre front ha avançat en direcció sud-est i en aquests moments es troba a l’alçada de Figueres. La tramuntana va afluixant, però perdurarà fins demà. Demà l’entrada de vent pot fer obrir el foc en el seu flanc dret, en direcció est (zona de Darnius, Agullana, Boadella d’Empordà) cap a la Garrotxa i els Bombers treballen intensament per intentar estabilitzar aquest flanc. Alguns mitjans aeris s’han pogut incorporar, quan ho permeten les condicions meteorològiques, a les tasques d’extinció de l’incendi i treballaran fins l’arribada de l’ocàs.

A causa del foc, els Bombers de la Generalitat han demanat el confinament de les poblacions de Llers, Pont de Molins, la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes i Masarac.

La situació a les carreteres de la zona és molt complicada. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), a causa de l’incendi estan tallades, en els dos sentit de la marxa l’autopista AP-7, i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501 i Gi-610.

D’altra banda, a les 19.05 hores, els Bombers han estat alertats d’un altre incendi forestal a Portbou que, segons informa el SCT, obliga a tallar, en els dos sentits de la marxa, la carretera N-260. Fins al lloc s’han desplaçat una dotzena de dotacions terrestres dels Bombers per treballar en les tasques d’extinció. S’ha demanat també la col·laboració dels bombers francesos.

Davant d’aquesta situació tan complicada per la circulació a la zona de l’Empordà, la carretera C-16, al túnel del Cadí, s’habilita com  a via oberta per circular cap a França i Barcelona. Es demana que la gent que s’hagi de desplaçar cap a França ho faci a través de l’Eix del Llobregat i l’Eix Transversal.
El cos d’Agents Rurals informa que l’incendi ha afectat un perímetre de 7.000 hectàrees, a l’interior de les quals hi hauria zones no afectades pel foc.

Recordar que a les tasques d’extinció col·laboren efectius dels Bombers francesos, de la Unidad Militar de Emergencias i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat a fase d’emergència 2 el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per simultaneïtat d’incendis a la Jonquera i Portbou.

Aquesta tarda s’ha reunit al CECAT el Consell Assessor de l’Infocat per valorar la situació de l’incendi que afecta l’Empordà. A la reunió hi assisteixen el Secretari General d’Interior, Xavier Gibert; el director general de Protecció Civil, Manel Pardo; el director general de la Policia, Manel Prat; el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig; i el director de Medi Natural, Josep Escorihuela; comandaments del Cos de Bombers de la Generalitat, ADFs i Creu Roja.

La Unitat Mòbil de Protecció Civil ha comunicat al Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) que ja està activa al centre de Comandament Avançat ubicat a Figueres.

S’han habilitat centres d’acollida als evacuats per l’incendi a Castelló d’Empúries, la Jonquera, Figueres i Palau de Santa Eulàlia. Per la seva banda, Creu Roja porta campament per muntar si fos necessari. Hores d’ara hi ha 4.241 abonats sense llum a la zona.

A causa de l’incendi, la DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.

Fins al lloc s’han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, dels Agents Rurals, i nombrosos voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d’altres.