Programa Reallotgem

Trobada internacional sobre fauna salvatge ibèrica al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Se celebrarà el 5 i 6 d’octubre sota el títol Ungulats, biodiversitat i activitats humanes: gestió de conflictes

El Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, organitza els propers 5 i 6 d’octubre una reunió sobre ungulats salvatges. La jornada és una trobada de científics i tècnics que treballen en gestió de senglar, cèrvids i altres espècies d’ungulats  a la península Ibèrica. Es tracta d’un fòrum d’intercanvi d’informació i d’experiències on els especialistes presenten comunicacions i fan debats sobre diferents aspectes de la gestió d’aquestes espècies.

De moment, s’han inscrit unes 80 persones, la meitat de Catalunya i les altres de la resta de l’Estat i de Portugal. Aquesta és la tercera vegada que es fa una reunió d’aquestes característiques. La primera va ser el setembre de 2010 a la Universitat de Saragossa, i la segona a Aveiro, Portugal, el juliol de 2011.

En aquesta tercera reunió que tindrà lloc als Aiguamolls les jornades es centren al voltant dels aspectes d’interaccions entre les poblacions d’ungulats ibèrics, els interessos socials i econòmics (ramaderia, agricultura, conflictes de seguretat vial, etc.) i la conservació de la biodiversitat. L’estructura per a cada sessió es basa en exposicions orals breus, seguides d’un espai per al debat, que permeti contrastar diferents experiències i punts de vista. L’objectiu és compartir la informació per identificar llacunes al nostre coneixement, definir noves necessitats d’investigació, apuntar solucions i incentivar la cooperació entre diferents equips.

El divendres, 5, es farà la jornada més tècnica, mentre que el dissabte està previst realitzar sortides de camp i observacions de fauna. La sortida servirà per presentar diferents aspectes de la gestió del senglar i la daina als Aiguamolls. Concretament, es presentaran les actuacions que es fan per controlar les poblacions d’aquestes dues espècies, per evitar accidents causats per aquests animals a les carreteres i altres conflictes.

La trobada està organitzada  pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a través del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la consultora ambiental Minuartia.