Programa Reallotgem

Un artesà de Vilajuiga i un altre de Garrigàs distingits per la Generalitat

Foto de Família dels guardonats i polítics a l'acte de lliurament de diplomes

El Govern de Catalunya ha distingit la trajectòria d’un total de 19 artesans catalans

Amb el lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà s’obre La Setmana d’Artesania de Catalunya, que inclou activitats al Centre d’Artesania Catalunya i la fira The Craftroom a Fira de Barcelona, entre d’altres novetats.

Foto de Família dels guardonats i polítics a l’acte de lliurament de diplomes

El Departament d’Empresa i Ocupació ha distingit amb el Diploma de Mestre Artesà 19 artesans catalans, en un acte que s’ha celebrat aquest vespre al Palau de la Generalitat i que ha estat presidit pel conseller en funcions d’Empresa i Ocupació, F. Xavier Mena. L’acte també ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Josep Maria Recasens, i del gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Miquel Rodríguez.

El lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà obre el calendari d’actes de la Setmana d’Artesania de Catalunya –del 26 de novembre al 2 de desembre-, que comptarà amb activitats com tallers infantils al centre d’Artesania Catalunya i la fira The Craftroom a Fira de Barcelona (del 30 de novembre al 2 de desembre).

F. Xavier Mena ha destacat “el caràcter emprenedor dels mestres artesans”, i ha volgut subratllar “la necessitat de la formació contínua i la importància de l’associacionisme” en el desenvolupament d’aquest àmbit d’activitat. “Els mestres artesans són una de les claus de volta i senyal d’identitat de Catalunya”, ha afegit.

Amb aquestes distincions, el Departament —mitjançant el CCAM– vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Per obtenir el Diploma de Mestre Artesà cal comptar amb una experiència de més de quinze anys de professió, i s’avaluen aspectes com la potenciació de l’ofici i la formació, així com la incorporació de disseny, innovació, i creativitat al procés artesanal.

Com en edicions anteriors, els Diplomes de Mestre Artesà compten amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per la mestra artesana Victòria Rabal, del Museu Molí Paperer de Capellades. Es tracta de paper fet a mà, a base de fibres de cotó i lli (250g/m2 blanc i barbes als quatre costats). En el paper apareix una marca a l’aigua de l’escut de la Generalitat ampliat, en forma de filigrana. D’altra banda, la insígnia que es lliura a cadascun dels guardonats i que acompanya el diploma, sorgeix d’un concurs que es realitza entre els alumnes de les Escoles d’Arts i Oficis i Disseny de Catalunya que imparteixen un grau superior en Joieria i l’escola del Col·legi de Joiers de Catalunya (JORGC). El guanyador del concurs d’enguany ha estat l’alumne de joieria de l’Escola Municipal d’Art Arsenal, Guiu Rovira i Carbonés. La insígnia, anomenada pel seu autor “Trajectòria” per sintetitzar, mitjançant els acabats, les diferents etapes a la vida professional del Mestre Artesà. La capsa que presenta la insígnia ha estat realitzada al taller artesà ARAPDIS del barri de Gràcia de Barcelona.

 

Artesans distingits amb el Diploma de Mestre Artesà 2012

Albert Antonell i Ribatallada. Pessebrista, de Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Per l’acurada tècnica de representació del paisatge, la transmissió de coneixements al col·lectiu pessebrista i la seva llarga trajectòria.

Emili Arbonés i Marquès.Baster, de Falset (Priorat). Per la seva llarga trajectòria i una extensa tasca divulgativa de l’ofici.

Ferran Brunet i Solanes.Picapedrer, de Vinaixa (Garrigues). Per l’excel·lent treball i coneixement de l’ofici i la seva nombrosa participació en la restauració de construccions importants del patrimoni cultural del país.

Francesc Cujó i Mercé. Encastador, de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). Per la seva extensa tasca divulgativa i formativa i l’activitat investigadora permanent.

Miquel Domènech i Masbernat. Ebenista i Restaurador, conservador, de Besalú (Garrotxa).Per l’excel·lent domini de l’ofici i mestratge, l’experimentació amb peces històriques i una rigorositat essencial per a la restauració de mobiliari antic.

Joan Maria Garsot i Sans. Pessebrista, de Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Pel seu profund coneixement de les tècniques tradicionals del pessebrisme, per l’exploració de noves tècniques, nous materials i nous llenguatges expressius i per l’extensa tasca de difusió i reconeixement de l’ofici

Eva Jové i Vilà. Teixidora, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva gran tasca de recerca i divulgació de l’ofici i per l’experimentació de patrons amb procediments no contaminants de la natura.

Josep Lacomba i Cots. Dissenyador, tèxtil, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria en el mestratge i per l’extensa activitat professional en investigació i aplicacions tecnològiques avançades a les produccions tèxtils.

Carles Martí i Botella. Barreter, de Mieres (Garrotxa). Per la seva tasca de recuperació  del barret en la indumentària quotidiana i el nivell de contemporaneïtat dels seus productes, que reverteix en una imatge actual i moderna de l’ofici i de l’artesania tèxtil.

Josep Matés i Porcel. Terrissaire, de Fonteta (Baix Empordà). Per la recerca constant i recuperació de la ceràmica negra, la innovació en tècniques ceràmiques i el desenvolupament de projectes innovadors.

Conxita Menéndez i Garcia. Estampadora tèxtil, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria, l’experimentació i recerca de recursos alternatius i el descobriment i utilització de nous espessants.

Vladimir Padullés i Ramos. Joier, de Garrigàs (Alt Empordà). Per la investigació continuada en aplicació d’altres materials i elements d’inspiració i per la creativitat i disseny en la seva proposta de joieria contemporània.

Antònia Palau i Casañé. Ceramista, d’Almacelles (Segrià). Per la seva extensa trajectòria professional, amb investigació continuada en cristal·litzacions i pels seus treballs amb minerals, esmalts i porcellanes, en la cerca de solucions per al desenvolupament de la ceràmica.

Eduard Pey i Portabella. Joier, de Torelló (Osona). Per la seva excel·lència en la creació de les seves obres i per l’experimentació i investigació de nous materials per a nous usos en la joieria.

Elisabet Puig i Barral. Esmaltadora i Joiera, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria en el  mestratge i per la seva activitat multidisciplinar, treballant diferents especialitats.

Franzina Raspall i Rubió. Restauradora i conservadora, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga i reconeguda trajectòria de restauració i conservació i l’extensa investigació duta a terme sobre l’obra de Jujol.

Francisco Ribas i Fàbrega. Forjador, de Vilajuïga (Alt Empordà). Per la seva llarga trajectòria professional, amb profund domini de les tècniques de l’ofici, i la transmissió de coneixements al seu fill, continuador del taller, i aprenents.

Jaume Soler i Rossell. Espardenyer, d’Arenys de Munt (Maresme). Per la seva experimentació amb formes i materials i la incorporació de nous dissenys i materials, convertint un producte tradicional en un contemporani d’ús quotidià.

Alfons Tost i Solà. Florista, de Barcelona (Barcelonès). Per la seva llarga trajectòria formativa, l’excel·lent treball en muntatges efímers i grans dimensions i la creació de disciplines i sistemàtiques de treball per a afavorir l’aprenentatge de l’ofici.

 

Setmana d’Artesania de Catalunya

Amb el lliurament dels Diplomes de Mestre Artesà s’obre La Setmana d’Artesania de Catalunya, que inclou activitats al Centre d’Artesania Catalunya i la fira The Craftroom a Fira de Barcelona, entre d’altres novetats.

Del 26 de novembre al 2 de desembre tindrà lloc la Setmana d’Artesania de Catalunya, una actuació impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) – organisme adscrit al Departament d’Empresa i Ocupació -, que té per objectiu reforçar i millorar la comercialització de productes de les empreses artesanes, i fomentar la presència i el coneixement del sector tant a Catalunya com a l’exterior.

Del 27 al 29 de novembre, el centre d’Artesania Catalunya al carrer Banys Nous de Barcelona, acollirà diversos tallers infantils d’artesania en els que hi participaran prop de 400 alumnes d’Educació Infantil, Primària i Secundària procedents d’11 escoles d’arreu de Catalunya. Durant la setmana, també s’inauguraran les exposicions “Silver of Stars”, del Col·legi de Joiers d’Escòcia, i “Creat al Barri – Poble Sec”, de Barcelona Activa.

La setmana clourà amb la celebració de la fira The Craftroom, del 30 de novembre al 2 de desembre al Pavelló 8 del recinte de Montjuïc de Fira Barcelona.

The Craftroom acollirà una gran mostra d’exposició i venda de productes artesans catalans, que comptarà amb un centenar d’expositors de diferents sectors i oficis (complements de moda, joieria, articles per a la llar, objectes de regal, elements de decoració, entre altres). També hi haurà la presència de diversos tallers artesans procedents de l’estat espanyol, i amb Finlàndia com a país convidat. The Craftroom es complementarà amb un calendari de diferents activitats (tallers infantils, demostracions d’oficis, exposicions) adreçades al públic en general.

Els actes de la Setmana inclouen també l’OFF Setmana, una agenda d’activitats que mostrarà totes les manifestacions artesanals que es facin arreu del país durant la Setmana d’Artesania de Catalunya.