Mes de paraules

Un dels desembres més càlids de les últimes dècades a Catalunya

Un dels desembres més càlids de les últimes dècades a Catalunya
Mapa de temperatura mitjana del mes de desembre del 2022

A sectors del litoral, prelitoral, de la depressió Central i fins i tot en algunes valls del Pirineu aquest desembre ha estat el més càlid, però a la resta del país va ser tant o més càlid el de l’any 2019

La primera part del mes de desembre es va caracteritzar pel pas de pertorbacions d’origen atlàntic que van afectar la part occidental de Catalunya. A partir del dia 18 l’anticicló atlàntic es va ubicar a la zona de la Mediterrània, inhibint el pas de baixes procedents de l’oest i afavorint un flux del sud-oest que va disparar amunt la temperatura.

Tres pertorbacions han afectat Catalunya amb precipitació significativa

  1. Entre els dies 8 i 9 es van acumular més de 30 mm a les parts més elevades del vessant sud del Pirineu occidental.
  2. La segona, el dia 12 de desembre, va afectar especialment al Prepirineu i nord de la plana de Lleida. Va nevar fins a fons de vall al vessant sud del Pirineu occidental, amb 7 cm a Sort (Pallars Sobirà) i 4 cm a la Seu d’Urgell (Alt Urgell).
  3. El dia 15 una tercera pertorbació va deixar més de 15 mm de pluja a zones de la depressió Central, del Prepirineu i del prelitoral Central.

Desembre càlid o molt càlid a Catalunya

El desembre del 2022 s’ha de qualificar de càlid a gran part del país i de molt càlid a zones de la depressió Central i punts del litoral i prelitoral Central (figura 1).

Les baixes pressions persistents que s’han ubicat a partir del dia 18 a l’oest de la península Ibèrica amb flux del sud-oest en superfície a Catalunya han estat la causa d’aquestes anomalies.

Segons les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades, és el desembre més càlid de la sèrie a una quarta part de les estacions, situades sobretot al prelitoral, punts del litoral, en alguns indrets de l’interior i fins i tot algunes valls del Pirineu on el temps ennuvolat de la primera quinzena del mes no va afavorir gaire les glaçades. En general, però, al Pirineu, a Ponent, a l’Empordà i a les Terres de l’Ebre s’han viscut desembres més càlids; El més recent, el 2019, que al conjunt del país va ser comparable al d’enguany. D’altra banda, a cotes altes hi ha hagut diversos desembres anticiclònics que han resultat més càlids (2021, 2019, 2018, 2016 i sobretot el 2015).