Programa Reallotgem

Un dispositiu especial per a majors de 70 anys contacta amb 2.500 persones

Dispositiu amb l’objectiu d’acompanyar a la gent gran en el moment de dificultat actual i conèixer les seves necessitats no cobertes per atendre-les de la millora manera possible

L’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal ha elaborat un mapa amb les accions solidàries que han sorgit a tots municipis davant la situació d’emergència provocada per la Covid-19. Aquesta iniciativa que es va posar en funcionament a l’inici de l’estat d’alarma tenia com a objectius dimensionar i conèixer millor les necessitats socials de la població dels municipis de la comarca i donar resposta a les necessitats de la ciutadania més vulnerable davant l’emergència creada per la Covid-19.

Davant l’evidència que la població de major edat de la comarca és un dels col·lectius més vulnerables a la pandèmia, en el moment de major rigidesa del confinament l’Àrea de Benestar Social va posar en marxa un dispositiu de suport telefònic a les persones majors de 70 anys de la comarca.

Aquest dispositiu tenia com a finalitat  acompanyar aquesta població en el moment de dificultat actual i conèixer les seves necessitats no cobertes per atendre-les de la millora manera possible, en coordinació amb els diferents serveis de la xarxa pública.

Aquesta iniciativa s’ha dut a terme entre el 16 d’abril i el 25 de maig en 13 municipis de la comarca que presentaven indicadors d’envelliment poblacional elevats o d’aïllament geogràfic i residencial. Concretament s’ha dut a terme en els municipis de Mollet de Peralada, Palau de Santa Eulàlia, Sant Climent Sescebes, Espolla, Agullana, Vilamacolum, Sant Llorenç de la Muga, Portbou, Maçanet de Cabrenys, Peralada, La Jonquera, Vilafant i Roses.

Durant les gairebé 6 setmanes que ha estat en funcionament, el dispositiu de suport telefònic a persones majors de 70 anys els professionals participants en aquest han contactat amb 2.500 persones residents en aquests municipis i han detectat 85 situacions que requerien una derivació als Serveis Socials Bàsics o als Serveis especialitzats d’atenció psicològica del Consell Comarcal.

Aquesta iniciativa ha permès reforçar el treball que aquests dies els ajuntaments i els Serveis Socials Bàsics estan duent a terme per atendre la població en situació de major vulnerabilitat dels municipis, concretament en aquest cas a la població més envellida de la comarca, un col·lectiu de gran fragilitat en el context actual.

En la majoria de situacions derivades als Serveis Socials Bàsics s’han detectat situacions de sobrecàrrega per part de les persones cuidadores, demandes relacionades amb la manca d’ingressos per a cobrir les necessitats bàsiques (alimentació i habitatge) i  demandes relacionades amb la tramitació d’alguns serveis específics de suport a les tasques de cura de les persones dependents (teleassistència i Servei d’Atenció a Domicili).

Un altre dels serveis activats per l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal des del moment inicial de l’estat d’alarma ha estat el Servei d’atenció psicològica per telèfon per a les persones en situació més vulnerable. Aquest servei ofereix acompanyament psicològic/emocional per tal d’alleugerir l’estrès, la soledat o aïllament que pot provocar la situació de confinament i excepcionalitat. Des del 16 de març ha atès i fa seguiment de 54 persones.

En paral·lel l’Àrea de Benestar Social ha mantingut en funcionament el Servei de suport psicològic a persones amb dependència i cuidadors/es que des de l’inici de l’estat d’alarma, que ha atès telefònicament més de 130 persones.