Un Fredolic i un Bolet de greix caminen pel bosc en Temporada de bolets

Temporada de bolets

Fredolic

El caçador de bolets, Joaquín Carrasco presenta el Fredolic, que creix en grup i el mortal Bolet de greix

Si trobem un Fredolic, tindrem la sort que no només hi haurà un, ja que com prolifiquen de forma massiva de ben segur que tindrem per fer una truita o bé per posar-los si fem una paella, o si més no  un fricandó, ja que és molt versàtil a la cuina.
En canvi, però si no volem tenir mal de panxa evitarem d’agafar el Bolet de greix, que més que un bolet sembla un cervell. La seva toxicitat pot arribar a ser molt greu fins provocar la mort

Tricholoma terreum / Castellà: Negrito / Catalan: Fredolic

Temporada de bolets
Fredolic

On i quan es pot trobar
Al final de la temporada micològica, i fins i tot  a l’hivern , normalment sota els pins, encara que se li pot trobar en altres coníferes. Creixen en grups molt nombrosos i sempre en els mateixos llocs, per tant, és agraït de trobar-ne, ja que pot crèixer en grup de manera abundant.
Les pinedes calcícoles són el seu hàbit natural. Si el temps meteorològic acompanya, és força abundant ben entrada la tardor en una bona part de Catalunya. Aquesta espècie té una certa predilecció per les zones esclarissades i els boscos relativament joves. Tot i que no ens serà difícil collir-ne en boscos de pi blanc, és a les forests de pinasses i pi roig on creix de forma més abundant.
Característiques comestibles
És un bon bolet comestible que es pot consumir des d’en truites fins a saltejat preferentment amb altres espècies i amb guisats de carn
Dimensions
No és molt gran ni massís, però pot aconseguir fer un barret entre 7 i 8 cm de diàmetre, mentre que el peu és proporcionalment mes curt
Es pot confondre
Amb la Tricholoma pardinun aquesta és mes massissa i escatada sobre el barret. Si agafem i mengem aquest bolet per error causar una greu intoxicació, sent la seva simptomatologia dolor gastrointestinal.

Gyromitra esculenta / Castellà bonete / Català:  Bolet de greix

Temporada de bolets
Bolet de greix

On i quan es pot trobar
És un bolet que creix a la primavera entre els clars sota les coníferes o entre la bulli
Tipus d’enverinament
Aquest bolet, que en principi es venia com a comestible en alguns mercats europeus és un bolet molt tòxic, tan quan s’ha assecat com en cru, de les dues maneres pot provocar  fins i tot la mort.
Dimensions
El barret pot aconseguir els 10 cm de diàmetre amb buits en forma d’un cervell i el peu mes curt de color blanc.
La seva morfologia és ben curiosa, És un bolet amb un barret buit, de color bru rogenc, que sembla un cervell o un drap arrugat, sostingut per un peu blanc, curt, buit, trencadís, solcat a la part de sota. Tot el bolet pot assolir de 4 a 8 cm.