Programa Reallotgem

Un macro concert a l’Escala contra el parc eòlic marí mostra el rebuig del territori al projecte

Stop Macro parc eòlic marí
El concert celebrat ahir a l'Escala en rebuig del parc eòlic marí

Cinc entitats van organitzar ahir a l’Escala una jornada reivindicativa sota el lema “La Mar és Vida”,  en contra del parc eòlic marí del Golf de Roses i per instar a fer una reflexió crítica del model de transició energètica a Catalunya

El macro concert gratuït que sota el lema “La Mar és vida” es va  celebrar ahir a la tarda a la plaça de l’Univers de l’Escala contra el parc eòlic marí del Golf de Roses va aplegar unes 500 persones en el moment de l’inici. Un concert que va ser organitzat per  la IAEDEN-Salvem l’Empordà, SOS Costa Brava, l’Associació Stop Macro parc eòlic marí de la Costa Brava Nord, el Fòrum l’Escala-Empúries, i l’Entesa de l’Escala-Debat Constituent, en col·laboració amb el músic Ramon Manent.

Després de la gran manifestació de fa un any, també a l’Escala, amb el lema “Renovables sí però no pas així”, l’acte d’ahir dissabte es va emmarcar en la nova campanya d’accions de les entitats per promoure una reflexió crítica al voltant de la transició energètica a Catalunya.

El macro concert  va ser una reivindicació de la necessitat de conservar la biodiversitat de la zona on s’ha projectat el parc eòlic marí en un entorn on existeixen vuit àrees de protecció i conservació del medi natural. Cal recordar que recentment la Unió Europea va suggerir examinar si el parc eòlic marí podria afectar un espai natural proper que forma part de la Xarxa europea Natura 2000, encara que quedi fora de l’àrea protegida.

Macro concert amb més d’una vintena de grups musicals

El concert, que es va iniciar a les 7 de la tarda i es va allargar fins  la matinada, va comptar amb la participació de més d’una vintena d’artistes i grups musicals, com ara Enric Casasses, Josep Tero, Neus Mar, Oreig de Mar, Quarts de Tres, Samuel Arderiu, Tres de Ronda, Xavier Marcos, Ballaveu, La Vella Lola, Mª Antònia Pujol, Mapa, Marcel Casellas i Alfons Rojo, Jaume Arnella, Entredós, Jaume Comas, Jaume Ibars, Adri Dilmé, Alenaires, Arjau Arrels Escalenques, Artur Gaya i Sergi Trenzano, Carme Callol, Chicho i Dolors, Corrandes son Corrandes, Eduard Cases i Teresa Tarrida.

Les actuacions musicals es van anar intercalant amb diferents parlaments  i també amb petits vídeos que van fer arribar els artistes que no van poder assistir-hi però que d’aquesta manera hi van donar el seu suport, com Lluís Llach , Salvador Escribà de la Salseta del Poble Sec, o Alidé Sans de la Val d’Aran que acaba de publicar un video-cançó de suport a la plataforma Stop JJOO d’hivern.
L’acte va ser conduit per Cristina Cantal, de Ràdio l’Escala, i Lluís Benejam, de la IAEDEN-Salvem l’Emporda.

Els organitzadors de la jornada van fer una valoració molt positiva, ja que el concert va servir per mostrar, un cop més, el rebuig del territori al macro parc eòlic marí.

El portaveu de la plataforma Stop Macro parc eòlic marí, Jordi Ponjoan, va reclamar al Govern central que aturi el macro projecte pels grans impactes que provocarà en una zona que, segons els científics, constitueix el patrimoni natural marí més important de Catalunya; i a la Generalitat li va demanar que escolti la veu del territori que rebutja  el macro projecte  perquè representa un model de transició energètica basat en la producció d’energia centralitzada i en els oligopolis. Ponjoan es va mostrar molt satisfet per la resposta ciutadana, tant al debat com al concert.

Debat “El model  per a la transició energètica a Catalunya”

Stop Macro parc eòlic marí
El debat celebrat al matí a l’Escala abans del concert

El debat “El model  per a la transició energètica a Catalunya”, que es dur a terme a les  12 del migdia,  omplint la sala del CER de l’Escala, va comptaramb la participació del doctor en Física Teòrica i investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Antonio Turiel; el doctor en Ciències Biològiques i investigador del CSIC, Ferran Vallespinós; i l’ambiontòloga i coordinadora de l’àrea tècnica de la IAEDEN-Salvem l’Empordà, Marta Ball.llosera.
Tant els ponents com el públic que van intervenir van posar de manifest la gran preocupació pels impactes del macroparc i del model de transició energètica que representa. En aquest sentit, Ball-llosera va afirmar en que “és fonamental fer una transició energètica sense destruir la biodivesitat.No podem despullar un sant per vestir-ne un altre”. Turiel va reclamar que hi hagi debat perquè són decisions importants i que s’escolti als experts i a la ciutadania, ja que “està aplicant la mateixa lògica de sempre però amb renovables massives i causant més impacte del que realment es vol reconeixer”. Per la seva banda, Vallespinós va assegurar que “l’Empordà és un lloc únic amb una biodiversitat especial que cal preservar”.

El macro concert d’aquest dissabte va ser el tret de sortida d’un seguit d’accions que es duran a terme les properes setmanes i que també inclou una exposició i venda d’obres d’art, els beneficis de la qual es destinaran a finançar les actuacions contra el parc eòlic marí.

La nova campanya d’accions contra el parc eòlic  marí arriba en un moment clau ja que s’espera que en breu s’aprovi el nou Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim ( POEM) que podria acabar amb la figura de “zona d’exclusió per a l’eòlic marina” que regeix actualment a l’àrea afectada.