‘Un mar de conflictes’, llibre dedicat a la pesca que explica la història de 3 segles de Roses

Marcel Pujol

Marcel Pujol durant la presentació del seu llibre 'Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l'Antic Règim, 1592-1835' a la biblioteca de Roses

L’historiador rosinc Marcel Pujol va presentar divendres el llibre ‘Un mar de conflictes’ publicat per l’Ajuntament de Roses

Marcel Pujol
Marcel Pujol durant la presentació del seu llibre ‘Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l’Antic Règim, 1592-1835’ a la biblioteca de Roses

Fa tot just un any, concretament el 14 de març de 2014, l’historiador rosinc Marcel Pujol va impartir una conferència al teatre de Roses sota el títol ‘La pesca a Roses durant l’Antic Règim’. Xerrada emmarcada en el cicle ‘Roses, un poble amb molta història’ organitzat per l’Ajuntament de la Vila i que va ser “un avanç, la presentació de l’actual publicació del llibre ‘Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l’Antic Règim, 1592-1835” , va assenyalar l’historiador rosinc.
Llibre que Pujol va presentar divendres a la Biblioteca Jaume Vicens Vives omplint l’Espai Z de la instal·lació municipal.
Una obra, que tot i ser dedicada a la pesca durant l’Antic Règim, període de gairebé 300 anys, explica la història, l’evolució de Roses durant 3 segles, el XVII, XVIII i XIX, “sí, Roses, com qualsevol poble de costa va veure la seva edificació urbanística afectada per la vida de mar. Es troba íntimament lligat l’urbanisme amb l’activitat de pesca i marítima, però el cas de Roses és especial perquè com era una Vila fortificada tot els conflictes bèl·lics que es van donar en aquest període van afectar a la població”, va afirmar Marcel Pujol.

L’historiador rosinc’, durant la seva recerca per a la creació del llibre va poder constatar com “la construcció de fortalesa afecta el ritme de creixement de la població per culpa de la guerra del Segadors o les guerres napoleòniques”, la qual cosa va implicar “la construcció d’una nova Vila a fora de les muralles de la fortalesa”.

De tots els conflictes tan d’interns com externs que van tenir els pescadors de Roses entre els segles XVII i XIX, Marcel Pujol va destacar un per molt de curiós “quan els pescadors de l’Escala van venir un cop a pescar a Roses en el sardinal i es van portar la pesca sense pagar cap tribut. Llavors el batlle, el representant de l’Abad de Roses va agafar tres soldats de la fortalesa i se’n van anar a perseguir els pescadors per mar, i sota l’amenaça de les armes els van confiscar un barril de peix a cada vaixell”.

D’aquest i d’altres conflictes de tota mena, fins a un ‘Mar de conflictes’ s’expliquen en l’obra de l’historiador rosinc.

Beca del Patronat Frances Eiximenis de la Diputació de Girona

‘Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l’Antic Règim, 1592-1835’ ,es un projecte que Marcel Pujol va presentar al Patronat Francesc d’Eiximenis de la Diputació de Girona, el qual va estar premiat per poder fer la seva recerca sobre la pesca a Roses durant l’Antic Règim.
Una recerca que ara, després de 6 anys d’haver presentat el projecte, ha vist la llum en format de llibre gràcies a la publicació de l’obra per part l’Ajuntament de Roses.