‘Un món paral·lel’, el de Google Street View, a Ca l’Anita

‘Un món paral·lel’ a Ca l'Anita
Una de les imatges de l'exposició ‘Un món paral·lel’

Amb el punt de partida que internet ofereix un duplicat de la realitat, el centre cultural de Ca l’Anita acollirà l’exposició ‘Un món paral·lel’ , el de Google Street View

‘Un món paral·lel’ a Ca l'Anita
Una de les imatges de l’exposició ‘Un món paral·lel’

El centre cultural Ca l’Anita de Roses inaugurarà aquest proper dissabte, 6 d’octubre a les 20 hores, l’exposició ‘Un món paral·lel’, comissariada per Joan Fontcuberta i a partir de la qual, diversos artistes, exploren entorn el territori, el paisatge, la tecnologia i la representació virtual de la realitat, a partir de l’aparició, l’any 2008, de Google Street View.

La idea que internet ens ofereix un duplicat de la realitat, és el punt de partida adoptat pels 7 artistes que participen en l’exposició. El fet que avui dia ens sigui possible conèixer com és una plaça, o una façana, tant visitant-la físicament com localitzant-la en la pantalla de l’ordinador, ha fet que nombrosos artistes contemporanis exploressin entorn a aquesta representació virtual de la realitat, a aquesta percepció en diferit, i de segona mà, que Google Street View ens ofereix.

El projectes de set artistes –Andrés Galeano (Mataró/Berlí), Albert Gusí (Castellbisbal), Roberto Feijoo (Barcelona), David Mayo (Sevilla), Alberto Salván (Madrid), Txema Salvans (Barcelona), Ruben Torras (Arenys de Munt)– recorren un ampli ventall d’opcions que exploren qüestions de percepció del territori, paisatge, tecnologia i representació virtual de la realitat.

Amb el projecte Alexanderplatz, sense moure’s de davant de l’ordinador, Roberto Feijoo fa un recorregut visual del paisatge urbà de Berlí obtenint “instantànies” ben convincents, que ens parlen de versemblança, autoria, propietat i control social. En canvi, a la sèrie Google in View Andrés Galeano cerca el errors generats en les transicions dels panorames, unes anomalies que delaten el caràcter virtual de la representació. Per la seva banda Albert Gusí, també aprofita les patologies del sistema i ridiculitza l’afany de preservació d’intimitat que fa esborronar les cares dels vianants però que encomana aquesta acció a uns algoritmes que no distingeixen entre persones reals i il·lustracions publicitàries.

El treball documental de Txema Salvans sobre la prostitució de carrer es veu implementant per les geolocalitzacions de Google Street View. En contrast, la dimensió estranya, quasi surreal d’alguns paratges, es veu corrompuda per la intrusió d’elements extemporanis en les composicions de collage digital efectuades per David Mayo. Alberto Salván fa un homenatge paròdic al llibre de culte Uncommon Places de Stephen Shore, revisitant els llocs fotografiats pel mestre nordamericà. Finalment, Rubèn Torras fa una altra mena de paròdia i rememora paisatges mítics de les road movies com Easy Rider, Paris,Texas o Thelma i Louise –on la carretera esdevé metàfora i escenari d’un viatge iniciàtic.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el proper dissabte, 6 d’octubre (20 h), i comptarà amb la presència de la directora dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, Carme Renedo, i de la directora de l’espai d’art Rocaumbert, Laia Casanova i l’artista Robert Feijoo.

Paral·lelament, divendres 19 d’octubre, a les 20 h, Ca l’Anita acollirà una taula rodona amb diversos dels artistes participants en l’exposició, que debatran al voltant del nostre apropament a la realitat.

La mostra romandrà oberta fins a l’11 de novembre.