Suquet de peix de Rose

Un projecte encallat: el passeig marítim, què diuen els candidats de Roses a les eleccions municipals?

La finalització del front de mar, o el passeig marítim, des dels espigons de la Riera Ginjolers fins al port esportiu és un projecte que porta aturat, com a mínim, tres legislatures. I hem volgut saber què és el que diuen els 8 candidats de Roses a les eleccions municipals de Roses al respecte.
L’ordre de resposta és com l’assenyalat en la presentació d’aquesta secció política de campanya electoral

Pere Gotanegra (Lliures Roses): Hem de fer un passeig que vagi des de la bocana de Santa Margarida fins el port esportiu, i aprofitant les obres, s’ha de solucionar d’una vegada per totes el tema dels espigons de la Riera Ginjolers, perquè quan ens van donar la concessió del port esportiu, un dels plecs de condicions era que la meitat d’aquests espigons, de la meitat cap a l’aigua, havien d’anar submergits perquè quan hi hagués un temporal de Llevant no s’emportés la sorra de la platja.
I aprofitant les obres per acabar el passeig marítim, jo faria també un altre espigó en direcció a L’Escala perquè puguin atracar grans creuers al port de Roses perquè són una font important de riquesa i podem allargar la temporada com un xiclet. I aprofitant les mateixes obres, s’hauria de cobrir la Riera de la Cuana per crear aparcaments, plantar arbres a banda i banda, i fer un passegi amb un carril de pujada i un de baixada que connectés amb el passeig marítim, convertint una zona que actualment fa pena en una zona comercial de primer ordre.
Això no es podrà portar a terme en els pròxims quatre anys, com tots els projectes que portem en el nostre programa, que són propostes per 4, 8, 12 i 25 anys. I ja sabem que, en aquest projecte en concret, hem de parlar amb l’Estat i la Generalitat, però ho hem de parlar, el que no podem fer és   quedar-nos a casa i no fer res.

Samuel Caravaca (Ciutadans Roses): Li seré sincer, si jo soc l’alcalde, l’acabar el front de mar, el passeig marítim, actualment és el menor dels nostres problemes i a on menys hem d’invertir ara mateix. Tenim un passeig molt bonic, acabat en un 70%, però no el protegim ni ajudem. Tenim a manters enmig del carril bici, perquè hem de gastar milions en acabar un passeig?. Sincerament, tal i com s’està portant a terme actualment el passeig marítim, que no es cuida, no se li tracta bé, és el menors dels nostres problemes. No gastaria ni un euro aquesta pròxima legislatura.

Josep Mª Martínez (PSC Roses): Crec que en aquest tema totes les forces polítiques estan d’acord, o almenys així ho estan anunciant, i és que hem d’acabar el passeig marítim. Però, hi ha veus que diuen estar a favor d’acabar-ho fent un pàrquing soterrani, i d’altres veus, que no són poques, que diuen que és necessari. Arribat a aquest punt, els polítics hem d’imposar si es fa o no un pàrquing soterrani?. Jo crec que hauríem de ser valents i fer participar a la ciutadania a través d’una consulta popular presentant dues propostes amb els pros i contres de fer un aparcament sota terra. Serà la manera més fàcil de solucionar un tema que segur que no ens posarem d’acord políticament perquè hi ha veus que defensen un projecte, i hi ha veus que defensen un altre. que s’hauria de S’ha d’acabar el passeig marítim?, sí, però la millor manera és fer una consulta popular per a que el polític no hagi d’assumir una decisió en la que sap que hi ha una part de la població que no està a favor.
I aquesta legislatura s’ha de fer l’esforç per poder fer el projecte i poder fer la consulta, però abans el projecte l’hem de consensuar amb les administracions autonòmiques i estatals, que són els que finalment, han de validar el projecte.

Fèlix Llorens (Gent del Poble de Roses): És més que necessari afrontar aquest projecte. No potser que Roses tingui aquesta cicatriu al mig de front de mar. Ha de ser possible anar passejant des de Santa Margarida fins al port esportiu, que els turistes mai han aconseguit arribar-hi passejant en els vint-i-pic anys que fa es va construir el port, i que es pugui desenvolupar turísticament com es va planificar en un inici i que mai ha estat possible, a més de dignificar aquesta part del front de mar de poble.
És una qüestió de voluntat municipal, i no és cap altre. És evident que hi ha involucrats el Ministeri de Costes i Ports de la Generalitat, però ells no faran res, no tenen cap pressa, som nosaltres els que tenim la pressa i els que hem de fer-ho, i ha de ser l’Ajuntament de Roses el que vagi a picar aquestes portes i digui: “senyors, això hem d’arreglar-ho”, perquè des del despatx d’alcaldia no s’arregla, ho ha fer l’Estat i la Generalitat, però ho hem de demanar.

Sílvia Ripoll (Junts per Roses): Aquest projecte el desencallarem aquesta legislatura sí o sí. És molt important el front de mar i l’últim tram que falta és molt important treure tots els cotxes aparcats a primera línia de mar, i el primer que s’ha de fer és demanar a la Generalitat que reverteixi l’espai d’aparcament i que torni a l’Ajuntament i, a partir d’aquí, fer tots els tràmits.
Jo sempre he sigut partidària de fer un pàrquing soterrani a primera línia. Últimament es diu que no és possible, però a mi encara em queden pendent unes converses i que realment em diguin que no és possible fer un pàrquing a primera línia de mar soterrat.

Joan Plana (ERC-SOM Roses): Porto dos anys d’alcalde, abans que jo hi ha hagut altres alcaldes que han manifestat la seva voluntat d’acabar el front de mar, perquè és evident que s’ha d’acabar, amb això no hi ha debat, una altra cosa és que podem debatre de com s’ha de fer, si soterrant l’Avinguda de Rhode, si hi ha d’haver aparcament o no, però que s’ha d’acabar és un consens de tots, i els alcaldes anteriors no ho han fet no és perquè no hagin volgut, sinó perquè és un expedient que té una enorme complicació des del punt de vista econòmic, tècnic i, sobretot, administratiu, perquè estem parlant d’un projecte on estan involucrats l’Ajuntament, la Generalitat, l’Estat i un concessionari privat que té actualment l’aparcament de vehicles.
El que no es pot fer és vendre a la gent que això depèn de nosaltres dient “tu vota’ns que això jo t’ho acabo”. I no és veritat, això és enganyar a la gent, i de manera reiterada perquè alguns ens presenten dient des de fa anys que acabaran el front de mar. Hem de ser honestos i explicar les coses com són, i és que el que si que depèn de nosaltres és la voluntat municipal d’acabar-ho, però després hi ha altres actors involucrats que són els que marcaran el termini per acabar el front de mar, i dir que s’acabarà en els propers 4 anys, amb tants actors implicats, em sembla un plantejament absolutament irreal.
Que nosaltres apostem i treballarem a fons, i anar a per totes intentant arrossegar a la resta d’administracions per tirar-ho endavant, això sí.

Manel Escobar (Partit Popular de Roses): Et parlaré del projecte de front de mar que tenim des del 2011 i que en la legislatura 2011-15 ens hauria agradat portar a terme. En aquell temps ens vam desplaçar a Cambrils i Vinaròs per veure si era possible dur a terme el projecte que a nosaltres ens agradava. I com era aquest projecte? Doncs en arribar a la rotonda de l’Oficina de Turisme, a l’entrada de Roses, fas un forat per a que la carretera passi per sota, i a banda i banda d’aquesta carretera tíndries pàrquing, i tot la part de dalt seria una avinguda comercial sense cap vehicle. A on va a sortir la carretera de sota terra? Doncs a on es decideixi en el projecte, però aquest projecte és possible perquè jo ho he vist. Cambrils té un aparcament immens de 4-5 plantes sota terra, al costa de l’aigua, i el de Vinaròs em va impressionar encara més perquè és un scalextric, i Roses es  mereix, com a mínim, que aquesta legislatura es faci el projecte. Anem a fer-ho amb un concurs d’idees i quan ho tinguem valorar a veure quan es pot portar a terme. Si l’haguessim iniciat des que s’està parlant de fer un pàrquing soterrani en Roses, ara ja estaria fet, el que passa que ens hem emplenat la boca i no hem fet absolutament res.

Ignasi Mulleras (Vox Roses): Actualment, la nostra prioritat és la gent del poble, la gent que passa gana, la nostra prioritat són les ajudes socials a la gent que no arriba a final de mes i després, lògicament, impulsar el turisme donant prioritat a les ajudes, també directes, a la hostaleria,  i el tema del passeig marítim, crec que ara només seria una promesa electoral molt maca de cares a la gent, però hem de tocar de peus a terra, perquè ara, repeteixo, hi ha altres prioritats per nosaltres, que és la gent, per això, el passeig marítim pot esperar.