Mes de paraules

Un rosinc recupera la varietat autòctona de l’empordà de la tomata de la pera plena

Dos anys ha durat el procès de selecció per aconseguir recuperar aquest fruit empordanés

Tomata de la pera plenaLa tomata de la pera plena és una varietat autòctona de l’empordà que es va deixar de cultivar. bàsicament, perquè no era gens productiva. Ara, Josep Mª Mont, més conegut pel sobrenom de “Jomi”, rosinc que regenta amb la seva dona la botiga Fruites i Verdures Mont de Roses, ubicada a la Av. Montserrat nº 4 a tocar a la plaça Llevant, ha decidit recuperar aquesta varietat de tomata, “sí, fa dues generacions enrera l’havien cultivat els meus avis, i l’hem pogut recuperar fent una gran selecció de tomàquets durant dos anys i empeltant les arrels per aconseguir una tomata de cos. És l’antiga varietat de tomata que hi havia a l’Empordà, és a dir, la tomata de la pera plena de l’Empordà”.
La diferència bàsica entre aquesta varietat i les més comunes és que “la tomata de la pera plena és més gustosa, té més cos, és dolça, plena i contundent i no té acidesa. És molt diferent a la tomata que trobem al mercat”.
Diferent i exclusiu, perquè l’objectiu de a banda de recuperar aquesta varietat autòctona empordanesa de tomata, era “buscar un producte que no es trobés al mercat”, ens ha remarcat Jomi.
Per celebrar el renaixement de la tomata de la pera plena Fruites i Verdures Mont, la carnisseria Victòria de Roses i el restaurant Mas Pau d’Avinyonet van preparar un degustació per donar-la a conèixer als rosincs que s’apropaven a la botiga d’en Jomi. Xavier Sagristà de Mas Pau va preparar un tàrtar composat de tomata de la pera plena, barat, caviar d’oli i paper d’oliva negra, ingredients que utilitza habitualment a la cuina del seu restaurant.
Rosa Estañol que regenta la carnisseria Victòria va preparar un gazpacho en el que la matèria primera va ser evidentment, la varietat autòctona de tomata de l’Empordà.
I Jomi, utilitzant els productes que el mateix s’encarrega de produir, va realitzar un tastet amb mozzarella de búfala, alfàbrega i, com no, tomata de la pera plena.
Un degustació que va servir per dona la benvinguda a aquesta varietat autòctona empordanesa de tomata i que va ser tot un èxit.
Aprofitant l’exclusivitat d’aquest fruit el restaurant Mas Pau ho ha incorporat a la seva carta i la canisseria Victòria, que elabora i comercialitza menjar cuinat, també incoporarà al seu menú de plats cuinats el gazpacho elaborat amb la tomata de la pera plena.
Jomi ha cultivat aquesta varietat de tomata en unes terres que té al terme municipal de Peralada i ha plantat 3.000 plantes de tomàquets que espera donar unes 3 tones de producte.