Un simulacre d’incendi al port de Roses detecta que la coordinació dels agents implicats en l’extinció és bona

Simulacre d'incendi al port de Roses

Diferents moment del simulacre d'incendi en una embarcació al port de Roses

Ports i Protecció Civil de la Generalitat van organitzar ahir un exercici de simulacre d’incendi en una embarcació pesquera al port de Roses

Simulacre d'incendi al port de Roses
Diferents moment del simulacre d’incendi en una embarcació al port de Roses

Ahir dilluns va tenir lloc un simulacre d’incendi en una embarcació d’arrossegament que era atracada al costat de la benzinera, a la dàrsena pesquera del port de Roses. L’exercici va servir per practicar algunes de les maniobres d’autoprotecció que han de conèixer i poder realitzar les marineries, així com per millorar la coordinació entre els diversos cossos actuants.

Aquest simulacre va estar organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, i va comptar amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors de Roses, Repsol i Port de Roses i els Bombers, “i ha consistit en el supòsit d’un incendi a bord d’una embarcació de pesca d’arrossegament, la qual estava amarrada al costat de la benzinera del moll”, ha explicat la Tècnic de Qualitat i Medi Ambient de la Zona Portuària Nord, Anna Suárez.

Un cop detectat l’incendi, es va activar el Pla d’autoprotecció (PAU) donant-se l’alerta al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guardia Civil.

Un cop confirmada l’emergència, el guarda molls del port va obrir i controlar els accessos a la zona afectada fins a l’arribada dels primers mitjans externs. Posteriorment, “s’ha hagut de desplaçar la barca a barlovent, perquè així el foc no afectava a la benzinera”, va dir Suárez, i es va procedir a la instal·lació de barreres per part de l’equip d’intervenció del port davant d’un possible vessament de gasoil.

La marineria del Port Roses es constituïr com a equip d’intervenció i conjuntament amb Salvament Marítim van procedir a realitzar les maniobres necessàries per aïllar i assegurar al moll l’embarcació afectada. La seva prioritat va ser preparar l’entorn per facilitar la intervenció dels Bombers de la Generalitat.

Un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Girona, Albert Terramon, que va ser-hi present com a observador, va explicar que “un port com el de Roses té un pla d’autoprotecció homologat per nosaltres, i l’objectiu d’aquests exercicis de simulacre es posar en practica el que diu aquest pla d’autoprotecció més l’actuació dels mitjans externs amb la voluntat que la coordinació entre tots els agents implicat sigui la més efectiva i ràpida per solucionar aquesta emergència”, assenyalant que “els exercicis de simulacre en els ports es porten a terme amb una periodicitat bianual”.
Terramon va assegurar que la coordinació dels agents implicats en l’extinció de l’incendi “és bastant bona”.

Cossos d’emergències

Els Bombers de la Generalitat van desplaçar dues dotacions: un camió d’aigua i un vehicle lleuger de comandament i coordinació. A l’arribada, els efectius es van posar en contacte amb el cap d’intervenció del port per valorar la situació i comprovar que marineria havia complert amb el protocol d’actuació, el qual implica l’aïllament de l’embarcació per evitar la propagació i la col·locació de barreres. Acte seguit, s’ha procedit a les tasques d’extinció de l’embarcació.

Aquest simulacre forma part dels exercicis habituals dels Bombers de la Generalitat per posar en pràctica el protocol d’actuació en cas d’incendi en embarcacions a ports esportius.

La Policia Local de Roses i els Mossos d’Esquadra es van encarregar del control d’accessos al port i d’establir els perímetres de seguretat necessaris per facilitar el treball a la resta de cossos actuants. També van comprovar que no hi hagués ningú als vaixells dins el perímetre de seguretat. Per fer-ho, els Mossos van participar amb 4 dotacions, un vehicle de l’ABP de Roses i un furgó com a Centre de Comandament avançat.

Una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil va controlar els accessos a la bocana del port desatllotjant alguns punts d’amarratge propers a la zona. Salvament Marítim també va participar en aquest simulacre amb la Salvamar Castor donant suport als bombers.