Roses Cultura

Un testimoni de l’emigració rosinca és el Document del Mes de l’Arxiu Municipal

Arxiu Municipal de Roses
Certificat de nacionalitat de Miquel Marcó Suquet emès pel Consulat General d'Espanya a Manila

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes de maig a través de la web municipal www.roses.cat, dos documents amb els quals es vol donar a conèixer la història de Miquel Marcó, un testimoni de l’emigració rosinca al llarg dels segles XIX i XX

El primer dels documents que es mostren és una lletra de canvi del 6 de juliol de 1903, per valor de 125 pessetes, que Miquel Marcó contractà a la banca de Francisco Reyes, de Manila, perquè paguessin a la beneficiària Anna Suquet, la seva mare. També es pot veure un certificat de nacionalitat de Miquel Marcó Suquet emès pel Consolat General d’Espanya a Manila l’any 1904, segons el qual s’informa que l’emigrant rosinc tenia 28 anys, era solter, depenent del comerç i vivia al carrer Palacio, 268.

Roses és una població que té la sort de disposar d’una de les vies de comunicació més universals de la història, el mar. Molta gent encara recorda algun familiar que va haver de marxar, gairebé sempre per causes econòmiques, a Amèrica, principalment a països com Cuba, Argentina, Uruguai o Veneçuela. Amb tot, hi ha casos més extrems, com és el de Miquel Marcó Suquet, que s’establiren a l’altra punta de món, a les Filipines.

Miquel Marcó Suquet va néixer a Roses el 30 de març de 1877 i hi va morir el 12 de març de 1956, als 78 anys. Va emigrar a Manila, capital de Filipines, amb la intenció de millorar les condicions econòmiques familiars, en un context general de crisi agrícola a les darreries del segle XIX.

El fenomen migratori ha deixat multitud de testimonis documentals que permeten caracteritzar-ne els trets principals. Per exemple, un aspecte que sempre s’ha repetit ha estat enviar diners a casa. Així, veiem Miquel Marcó enviant diners a la seva mare l’any 1903. Miquel Marcó, a més, fou un dels rosincs afortunats que pogué tornar al seu poble d’origen amb, suposem, alguns estalvis que li van permetre reiniciar una nova vida.

Podeu consultar el document complet clicant AQUÍ.