Suquet de peix de Rose

Un tribut, una joia musical en homenatge a Silvio Rodríguez es va sentir al Festival Música D’Nits de Roses

Festival Música D'Nits
Un moment de l'actuació de Sílvia Comas i Joan Isaac a la terrassa del Castell de la Trinitat

Sílvia Comes i Joan Issac van presentar a Roses en el marc del Festival Música D’Nits ‘Tribut a Silvio Rodríguez’

Totes les persones en les seves respectives professions tenen un referent en el qual emmirallar-se per intentar arribar a ser com ell, o simplement per admirar-lo com un icona de la seva professió.

I els músics no són una excepció. Quant artistes de primera línia han aconseguit posar en el nº1 de la llista de vendes cançons amb reminiscències dels seus referents. Però, no cal assolir arribar a tenir un súper-vendes. Els músics, ja siguin els que canten en la terrassa d’un bar, els que ho fan en petit format en una sala de festes o els que actuen davant de milers de persones, tenen un referent.

I Silvio Rodríguez, cantant, compositor i músic, cofundador juntament amb Pablo Milanés i Noel Nicola, de l’històric moviment cultural de la Nova Trova Cubana, és un referent.

I ho és per al músic barceloní Joan Isaac, que juntament amb la també cantant de Barcelona, Sílvia Comes, han volgut fer un homenatge per admiració creant un treball discogràfic sota el nom ‘Tribut a Silvio Rodríguez’, que van voler presentar a Roses per a que el públic gaudís “de tota la poesia que té en Silvio Rodríguez en la nostra llengua”.

I Joan i la Sílvia, o la Sílvia i en Joan, ho van fer aquest passat diumenge en la idíl·lica i històrica terrassa del Castell de la Trinitat en el que va ser el tercer concert del Festival Música D’Nits, certamen que combina música, cultura i patrimoni.

No és fàcil traduir les creacions del cantant cubà al català, ans al contrari, és un projecte difícil, de risc i molt complicat perquè a la traducció s’ha d’afegir l’adaptació musical, i la Sílvia Comas i en Joan Isaac ho han aconseguit. I no ho diem tan sols nosaltres des d’aquestes línies, sinó que va ser el mateix públic assistent, “unes traduccions molt encertades cantades per unes veus magnífiques”, vam copsar aquesta opinió entre el respectable.

Un tribut a Silvio Rodríguez fet “des de l’admiració que sentim per ell”, que fins i tot el mismíssim cantant cubà “ens ho agraït molt i ens ho ha beneït, i això és la màxima recompensa que podem assolir”, va confessar Joan Isaac.

Les cançons escollides per fer aquest tribut va explicar la Sílvia Comas, “no són creacions que passin per ser d’un cantautor llatinoamericà, anglès o xinès en el sentit que són cançons essencials per la seva temàtica, i universals per la manera d’interpretar-les”. I d’entre aquestes composicions essencials del ‘Tribut a Sílvio Rodríguez’ hi trobem, entre d’altres, ‘Unicorn’, ‘Oli d’una dona amb barret’, ‘Cançó de Nadal’, ‘Monòleg’ i ‘Cita amb àngels’.

‘Cita amb àngels’, precisament dona títol a aquest treball “perquè a mesura que treballem en la composició d’aquest tribut anàvem descobrint que en totes les seves creacions, com una mena d’obsessió esotèrica o vivencial, estava la presència dels àngels en la vida dels humans i ‘Cita amb àngels’ és una cançó meravellosa de Sílvio Rodríguez”, va afirmar Isaac.

Una cançó meravellosa que va donar per finalitzat el ‘Tribut a Silvio Rodríguez’ per part de Sílvia Comas i Joan Isaac, i que els assistents van tenir la fortuna de gaudir i sentir des del balcó de la badia de Roses, és a dir, des de la terrassa del Castell de la Trinitat.