Una aventura solidària de 1.500 km a sobre d’una bicicleta per ajudar als que més ho necessiten

Juan Diego Martín
Juan Diego amb la bicicleta amb la que ha recorregut 1.500 km per recollir aliments

El rosinc Juan Diego Martín pedala amb la seva bicicleta de Navata (Alt Empordà) a Ayamonte (Huelva) per recollir aliments

El ciclista de Roses, Juan Diego Martín, va arribar dilluns passat, 8 de juny, a la població d’Ayamonte Huelva després de pedalar 1.500 km des de Navata, població on resideix per complir el seu objectiu de recaptar aliments per ajudar als més devalguts.

Així a les 8 del matí del diumenge dia 30 de maig, acompanyat de tres amics fins arribar a Girona. Després, tot ja tot sol va tirar en direcció a Mataró, on l’esperava un altre amic per pedalar també amb ell uns quant quilòmetres. Però en arribar a aquesta població “portava una ‘pàjara’ per culpa de la calor que vaig patir bastant, i gràcies a aquest company, que em va portar a casa seva a dinar amb ell em vaig poder recuperar per poder continuar fins a Castelldefels”, ha explicat Juan Diego.

La segona etapa també va ser duríssima pel rosinc, tot i això va arribar fins a Sant Carles de la Ràpita. És dir, més de 300 quilòmetres va fer pedalant en dos dies “i vaig veure que m’estava passant, anava súper motivat però no estava gaudint però vaig tirar endavant fins arribar a València”.

A la capital valenciana li va sortir un altre amic que el va convidar anar a casa seva en el municipi de Montcada. Després de recuperar forces se’n va anar cap a Castella-La Manxa. “Un cop a La Manxa vaig recalcular les etapes que em quedaven, fer-les més curtes perquè no podia anar fent tant de quilòmetres cada dia, i va ser llavors -explica Juan Diego- quan vaig començar a gaudir de la ruta, a gaudir del paisatge descobrint vies verdes espectaculars des de Jaén passant per Còrdova i Sevilla per aturar-me a Arriate després d’intentar esquivar una tempesta on queia fins i tot pedra”.

Arribada a Arriate, parada obligatòria amb avaria prèvia

Juan Diego Martín
Juan Diego amb la seva família, que abans vivia a Roses

Juan Diego volia fer parada a Arriate, “era una parada especial i obligatòria, perquè és el poble on va néixer la meva mare”. Però a uns 80 km d’arribar a Arriate, se li va trencar la llanta de la bicicleta, tot i que portava pneumàtics massissos per estalviar-se de parar per reparar possibles punxades, no va poder evitar tenir que aturar-se per una avaria molt més greu, ja que “al poble on em va passar és tant petit que no hi havia recanvis ni res, llavors vaig moure mar, cel i terra a través de Google fins trobar un noi, en Nelson, que regenta la botiga BiciPlanet al poble de Humilladero, a 30 km de Badolatosa i vaig anar i em va canviar la llanta i no va voler cobrar-me la mà d’obra. Brutal”.

A 9 km abans d’arribar tota la desgracia de l’avaria se li va oblidar a Juan Diego perquè  “em vam venir a buscar un colla d’amics tots en una furgoneta de la qual no parava de sortir gent, i em va fer molta il·lusió perquè des de Valencia no vaig tenir cap contacte amb ningú conegut”.

I en arribar al poble de la seva mare li va rebre la Policia Local que li va escortar fins portar a Juan Diego en presència de l’alcalde d’Arriate i la regidora de Benestar Social. Una associació de veïns del poble, a més, li va fer entrega d’una donació.

Va tenir una rebuda tant “espectacular” i una aturada tant “especial” al poble d’Arriate que “el xut d’energia que em va donar em va fer la ruta a partir de llavors molt més fàcil, físicament em trobava perfecte, la bici estava arreglada i tot anava sobre rodes”, mai millor dit.

Sortint d’Arriate, Juan Diego s’endinsa en la Serra de Cadis, passar per la província de Sevilla creuant el riu Guadalquivir fins arribar a Huelva.

En aquí, el ciclista rosinc rep un “altre xut d’energia perquè em vaig trobar amb la meva parella, i que prèviament ja vam planejar que es veuríem aquí.”

Després de passar la nit del dia 7 de juny a Huelva, on al restaurant on va sopar amb la seva parella li van voler fer una donació també, el ciclista rosinc es va muntar al dia següent en la seva bicicleta per cobrir l’última etapa de la seva aventura solidària.

Benvinguda inoblidable la que va rebre a Ayamonte

Juan Diego Martín
Juan Diego amb les autoritats de l’Ajuntament d’Ayamonte i representants de les associacions que es s’han implicat en el seu projecte solidari

I el passat dilluns, 8 de juny, Juan Diego va arribar a Ayamonte on els representants de l’Ajuntament li van oferir una benvingua inobidable, això com totes les associacions que es van implicar en el projecte aconseguint més 600 kg de menjar, més material i donacions monetàries.
I inobidable també va ser la trobada amb la seva família, els seus pares i germans que fins fa dos anys vivien a Roses.

‘La Ruta dels Àngels’ i un experiència de vida única

En Juan Diego Martín ha volgut definir aquesta aventura ciclista i solidària que ha viscut com “La Ruta dels Àngels, perquè m’he trobat molts d’àngels que m’han ajudat. Tant terrenals, com ha estat tota la gent que m’he trobat pel camí i que m’ha ajudat, com els Àngels del cel, que m’han fet arribar a Ayamonte”.

I el ciclista rosinc vol agrair a tothom que l’ha ajudat i s’ha implicat en el seu projecte solidari “no vull dir noms perquè em podria oblidar algú, però sí que vull destacar a l’Ajuntament de Navata, que es va implicar molt, a l’Ajuntament d’Arriate i l’associació de veïns del barri de San Pedro d’Arriate pel tracte que vaig rebre i, com no a l’Ajuntament d’Ayamonte i al Patronat Municipal d’Esports i en Lluís també del poble, que s’han bolcat totalment”.

Segons afirma el ciclista rosinc el pitjor de la seva aventura ciclista “ha estat la calor” i el millor ha estat que “he viscut una experiència de vida brutal, que m’ha demostrar que encara, per sort, queda molt bona gent que et fan creure en les persones i que et motiven a buscar reptes nous, i ho tinc claríssim que això no quedarà aquí”.

I coneixent l’esperit solidari de Juan Diego, les seves ganes d’ajudar als demés, nosaltres també tenim claríssim que impulsarà un nou projecte solidari.