Una Badia encara més bella

Carles PàramoLa proposta d’instal·lar un brollador dins del mar, davant Roses, neix de la voluntat d’oferir un nou atractiu en la nostra qualitat de destinació turística.  Avui és moltíssima la gent que ve a Roses en temporada baixa, no pas per a anar a la platja sinó per a passejar vora mar, practicar el senderisme, gaudir dels serveis de l’oferta turística local, dels hotels i restaurants fins al tren turístic i els viatges en golondrina o anar al mercat. Aquests visitants provenen majoritàriament de les comarques més properes i del sud de  França, el que vol dir que, degudament incentivats, podem aconseguir veure augmentada la seva freqüentació.

Volem mantenir Roses com a una de les destinacions més atractives de la Costa Brava. Cal fer-nos més suggerents. Amb publicitat i també amb accions. Estem obligats a mantenir-nos en la millor posició i és per això que prenem la iniciativa del  brollador. No només pretenem incrementar les visites dels turistes repetidors sinó aconseguir-ne  de nous. Crec que és una sana ambició.

Des de sempre, els diferents governs de CiU han tingut clara aquesta premissa, ens hem esmerçat per a millorar la imatge i l’atractiu de Roses i està clar que ho hem aconseguit. Avui tothom troba “normal” la situació dels diferents espais en els que hem actuat,  platges, Nova i Punta, passejos fins a Santa Margarida, camins de ronda, port esportiu o Ciutadella, ara monument, no fa tant una ruïna. Tots formen part de la oferta consolidada i cal anar a més. Ens cal fer visitables el Castell de la Trinitat i el Far i continuem treballat fermament per a fer possible la BulliFundation i per a tenir el conseqüent museu proposat per l’amic Adrià. Molt per sota d’aquests importants objectius,  pressupostàriament parlant, però en el mateix sentit, cal entendre la proposta del brollador davant la riera dels Ginjolers.

Totes les obres referides han rebut crítiques en els seus orígens i és normal. Ens deien visionaris per les obres de rehabilitació de les “muralles”, per cobrir la riera dels Ginjolers, per la construcció del Teatre Municipal i pel port esportiu. Totes les nostres  iniciatives de progrés han rebut crítica amb l’acusació recurrent d’una pretesa insensibilitat davant els efectes de les successives crisis que hem viscut i és evident que totes i cada una de les obres referides han estat clau per a superar-les. El Roses d’avui és millor i més competitiu que el que ens varen deixar. Si hores d’ara oferim una Vila agradable, polida i atractiva, volem millorar-la per que, augmentar els seus atractius és bàsic per a la nostra economia. Algú pot oferir una política progressista?.

Està clar que la iniciativa del brollador, més enllà de l’oportunitat al·ludida, pot ser criticada per qüestions estètiques, només faltaria. Abans ho hem fet nosaltres. Com sempre hem fet abans de plantejar qualsevol proposta. Ho varem fer respecte al port esportiu i per que tenim gran admiració i respecte per la badia, una de les “més belles del món”, hem valorat peròs i contres del brollador i estem treballant per aconseguir oferir una millora molt important per a tot l’espai davant la riera, on la rambla s’entrega al mar, volem submergir la major part dels dos espigons que tan impacten visualment.

Aquest espai ens l’hem d’imaginar sense l’entrebanc dels espigons i amb un broll d’aigua de més de 50 metres d’alçada, obert uns dies i hores determinades. Il·luminat amb diferents colors de nit o amb la posta de sol i la immensitat del mar de fons al cap vespre. Cal pensar-lo en la nit de Sant Joan o per la Festa Major, envoltat de focs artificials. Pretenem un espectacle sense oblidar situar-lo estratègicament davant la càmera meteorològica de TV3 … Està clar que el cost de la instal·lació no és una despesa sinó una inversió i que, com passa en els altres elements rosincs al·ludits, entesos com a elements dinamitzadors, el cost dels quals tenen un clar retorn en favor de l’economia local.

És bo que qualsevol ciutadà pugui opinar però és especialment important saber que en pensen els professionals del turisme, emprenedors i treballadors, els que la pervivència de l’empresa o el seu salari depèn de la bona marxa del turisme. Cal entendre el brollador amb la mateixa naturalitat que entenem els carrers il·luminats per Nadal, els monuments visitables o la despesa que d’orquestres o focs artificials, per Carnaval o per la Festa Major. Tot en benefici de la qualitat de vida dels ciutadans i visitants de Roses afavorint, alhora, l’economia local i comarcal.

Carles Pàramo i Ponsetí

Alcalde de Roses