Una cinquantena d’activitats per celebrar el Dia Europeu dels Parcs

Dia Europeu dels Parcs

Sota el lema ‘El patrimoni cultural: també a la natura!’, enguany 12 espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen itineraris, exposicions i activitats coincidint amb aquesta efemèride

Dia Europeu dels Parcs Amb motiu del dia Europeu dels Parcs, dotze espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquests dies prop d’una cinquantena d’activitats destinades a  escolars i visitants. Sota el lema El patrimoni cultural: també a la natura!”, en l’edició d’enguany pren un especial relleu les biblioteques públiques i els centres de documentació dels parcs, per apropar la cultura també dins d’aquests indrets singulars. Així, els 12 centres de documentació de temàtica ambiental de la xarxa DocAmbCat, 20 biblioteques públiques, i un bibliobús organitzen 25 activitats amb la cultura com a protagonista.

A més, les exposicions, itineraris i activitats programades serviran per apropar a la ciutadania les particularitats de cada un dels espais naturals privilegiats que integren el territori català. Les accions s’emmarquen, a més, en els actes programats dins de la Setmana de la Natura, una campanya que pretén promoure la presa de consciència al voltant de la necessitat de conservar el medi ambient.

La Federació de Parcs Naturals i Nacionals d’Europa (EUROPARC), que aglutina gairebé 400 membres de 36 estats europeus, commemora cada 24 de maig des de 1909 aquest Dia, coincidint amb la primera declaració dels primers parcs nacionals europeus, a Suècia.

Activitats a 12 espais naturals del territori

Així, enguany 12 espais naturals gestionats per la Generalitat s’han sumat a la iniciativa amb un conjunt d’activitats que s’allargaran aquests dies:

 • Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà: organitza el dissabte 26 de maig una  sortida guiada per les closes, amb el doble vessant naturalista i cultural, on tindran lloc lectures d’obres escrites que fan referència a aquests singulars indrets del litoral empordanès. També el  centre de documentació del Parc Natural, amb la col·laboració de la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d’Empúries, organitza l’activitat de contes musicats i taller de retrats amb materials reciclats “El gripau blau descobreix la natura”, el 31 de maig.
 • Paratge Natural de l’Albera: celebra la diada el 29 de maig, amb la “Festa de la Tortuga”, al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera a Garriguella, amb 160 alumnes de les escoles de la Jonquera i Garriguella.
 • Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter: organitza una activitat familiar, “El color de les papallones”, per descobrir les espècies més freqüents i els secrets que amaga la seva biologia.
 • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: demà és la data escollida per inaugurar un nou itinerari terapèutic, en honor a Salvador Grau i Tort, un referent en la conservació de la natura de Catalunya, que va formar part del Departament. D’altra banda, fins al 14 de juny es podrà visitar l’exposició “Aigua, natura i paisatge”, organitzada per l’Observatori del Paisatge en col·laboració amb el centre de documentació del parc. A més, amb el suport de la Biblioteca Josep M. de Garganta i la Biblioteca Municipal Maria de Jonquers, tindrà lloc el 25 de maig una xerrada sobre la recuperació del cranc de riu autòcton, Finalment, en el marc del congrés MAAR2018, que se celebra a Olot del 21 al 25 de maig, el parc organitza dues activitats amb els volcans de rerefons: una xerrada aquesta tarda al Centre Excursionista d’Olot, sobre el rigor científic en el cinema de catàstrofes, a càrrec de David Brusi, professor, i la projecció de la pel·lícula “Un poble anomenat Dante’s Peak” (1997), el 31 de maig.
 • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Prop de 350 alumnes i personal docent de l’entorn gaudiran d’activitats per apropar-los el seu patrimoni. Al sector d’Aigüestortes, els dies 23 i 30 maig, es convidarà a les escoles de la comarca de l’Alta Ribagorça, concretament les de la Vall de Boí, Vilaller i el Pont de Suert, mentre que al sector de Sant Maurici, les activitats se celebraran els dies 24 i 30 de maig, amb la visita al Parc de les escoles de Sort i Esterri, i també a  l’Ecomuseu Els Pastors de la Vall d’Àssua.
 • Parc Natural del Delta de l’Ebre: organitza el 26 de maig una sortida en bicicleta per la ruta de les Llacunes, per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada. El mateix dia es fa una jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i a la casa de Fusta. Finalment, l’1 de juny, acollirà una jornada tècnica sobre l’ús dels drons al Delta.
 • Paratge Natural de Poblet: inaugura el 27 de maig el nou recorregut de l’itinerari per l’alzinar de la Pena on s’ha volgut recuperar el traçat de l’itinerari que el Centre Excursionista Francolí va publicar en una guia, l’any 1980.
 • Parc Natural de la Serra de Montsant: Diumenge 27, tindrà lloc una activitat de senderisme interpretatiu, combinant natura i cultura, per la vall de Cavaloca i Mas Roger. A més, el dia 3 de juny organitza un taller d’apicultura a Montsant per conèixer el món de les abelles, l’extracció de la mel i els seus aprofitaments.
 • Parc Natural dels Ports: el centre de documentació organitza dues activitats en col·laboració amb biblioteques públiques. D’una banda, des del 24 de maig fins a final d’agost, es podrà visitar l’exposició fotogràfica “Les plantes dels Port”, organitzada en col·laboració amb la Biblioteca pública de Roquetes. D’altra banda, el 2 de juny, es farà una xerrada sobre els boscos del parc, i una exposició d’una selecció de materials al voltant de la natura, en col·laboració amb la Biblioteca de la Sènia.
 • Parc Natural del Cadí-Moixeró: organitza el 26 de maig una activitat terapèutica familiar, un bosc de conte, per endinsar-se al bosc i gaudir  de contes i jocs per despertar els sentits, la imaginació i la creativitat en família. A més, a la segona quinzena de maig, es realitza un curs sobre els rapinyaires dels pirineus
 • Parc Natural de l’Alt Pirineu: celebra la setena Fira dels productors del Parc Natural i de l’Alt Pirineu els dies 26 i 27 de maig i organitza un itinerari interpretatiu, entre Ars i el ras de Conques, el dissabte 26, sobre el parc i l’esclat de la primavera.
 • Parc Natural de les Capçaleres de Ter i del Freser: el 26 de maig organitza una sortida fotogràfica interpretativa al collet de les Barraques (Planoles), mitjançant la xarxa Instagram, amb diversos premis turístics. Per la seva banda, el 27 de maig, la sortida “Agafa els binocles!”, servirà per apropar-se als isards, i conèixer a fons les tasques de la Reserva Nacional de Caça Freser – Setcases. L’1 de juny, tindrà lloc la presentació del llibre “L’Isard, el vigilant dels cims”, i el 2 de juny, un curset de fotografia de natura i visita al fenomen geològic del castell dels Moros, on descobrir els episodis geològics que han fet que es pugui veure avui dia.