Una història de nens robats a la Biblioteca de Roses

‘Lolo: les llàgrimes del vi‘

Un moment de la presentació de la novel·la ‘Lolo: les llàgrimes del vi‘ , de Carme Ripoll, a la Biblioteca de Roses

Lolo: les llàgrimes del vi‘ és una obra de ficció basada en uns fets reals de nens robats que la seva autora, l’escriptora Carme Ripoll, va presentar a la Biblioteca de Roses

Carme Ripoll va presentar aquest passat dijous, 26 de setembre, a l’Espai Z de la Biblioteca de Roses i acompanyada de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, la seva tercera novel·la, ‘Lolo: les llàgrimes del vi‘, una obra per on circulen temes de rabiosa actualitat com els nadons robats i els abusos sexuals i de poder.

Obra  que ve precedida per Jura’m que no ho diràs a ningú’ i ‘Temps de confitures‘, el conte infantil ‘M’agraden les paraules‘ i la seva col·laboració en el recull de contes eròtics ‘A l’ombra del Decameró‘.

Lolo: les llàgrimes del vi‘,tot i ser una obra de ficció, explica uns fets reals que li van arribar a l’autora a través d’unes confidències. Fets que estan degudament canviats i transformats, i en el que l’única identitat que no s’ha tergiversat ha estat el nom dels dos periodistes que van denunciar els successos l’any 1982 a la revista Interviu”.

Un llibre, aquest, que segons va dir Carme Ripoll, durant la presentació, “jo sempre dic que és un llibre de dones que haurien de llegir tots els homes per entendre el patiment que han hagut de suportar en silenci”.

Durant el transcurs de l’acte, l’escriptora figuerenca Henar Galán, va recitar un poema que surt al llibre de Ripoll.

Sinopsi

El passat de Lolo és el de moltes dones. Dones que busquen respostes a preguntes que durant anys, han arrossegat com lloses. El present de Lolo també és el de moltes dones que han decidit reivindicar el seu lloc i tornar al orígens per poder seguir endavant.

“I si jo hagués estat una d’aquestes noies a qui li van robar el seu fill acabat de néixer?” Aquesta és la pregunta que sacseja Lolo la nit en la qual li presenten els periodistes que van escriure un reportatge per a la revista Interviú sobre el tràfic d’adopcions.

Anys després de la trobada, convertida en una enòloga de prestigi, Lolo decideix abandonar el confort de França per tornar al seu Penedès d’origen i reconstruir un passat que li permeti poder seguir amb el seu present. No es tracta de demanar una segona oportunitat, sinó de reivindicar el seu lloc en un entorn del qual va ser injustament expulsada i aconseguir respondre una pregunta que batega cada vegada amb més força: de qui és la criatura robada?

‘Lolo, les llàgrimes del vi’ és una història de nadons robats, d’abusos sexuals i de poder. I, sobretot, és una història d’amor: amor de parella, amor entre amigues i amor per allò que sentim que ens han arrencat. Podem estimar allò que no hem conegut?

Carme Ripoll

Carme Ripoll és nascuda a Barcelona l’any 1945, i llicenciada en Ciències de l’Educació, amb estudis de Màrqueting a la Kingston Business School de Londres.

Després de viure entre els anys 1967 i 2000 a França, Kuwait, Algèria, Guatemala, Regne Unit i Líbia, el 2001 torna definitivament a Barcelona.

Escriptora que demostra tenir una habilitat per a narrar fets durs i dramàtics amb una senzillesa commovedora, ha publicat contes infantils i relats per a adults per a diversos reculls i revistes. Va guanyar el I premi de relats eròtics organitzat per la DO del Penedès i va ser finalista al Premi Literari Autor Revelació convocat per l’Ateneu Barcelonès i Rosa dels Vents. És la fundadora i directora de l’associació cultural sense ànim de lucre i escola d’escriptura Obrador d’històries, amb el qual va publicar el conte‘M’agraden les paraules‘.