Programa Reallotgem

Una mirada especial del Far de Roses amb el fotògraf rosinc Robin Townsend

Locus Amoenus amb Robin Townsend
El fotògraf Robin Townsend explicant als assistents els seus records i vivències al Far de Roses

El fotògraf d’origen nord-americà i rosinc d’adopció, Robin Townsend, va protagonitzar el darrer Locus Amoenus de l’Arxiu Municipal de Roses explicant les seves vivències, tant personals com professionals, al voltant del Far de Roses

Ja fa quatre anys que l’Arxiu Municipal de Roses, per celebrar el seu 25è aniversari, va crear el projecte Locus Amoenus, una activitat que des de llavors se celebra de manera periòdica i que consisteix en fer un recorregut comentat des d’una perspectiva personal, d’una passejada pels records i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones sobre un o varis espais concret de Roses.

I aquest passat dissabte, el fotògraf Robin Townnsed va se l’encarregat d’explicar el seus records i vivències tant personals com a professional de la fotografia al voltant del Far de Roses a la trentena de persones que hi van assistir.

A més, va ser una oportunitat, gairebé única, de poder accedir a aquesta obra arquitectònica protegida com a bé cultural d’interès local que tothom coneix i veu, ja sigui des del mar o des de la carretera de Canyelles.

I Robin, a banda de rememorar quan hi anava de petit, i ho feia molt sovint, bé per banyar-se amb els seus cosins i la seva tieta a la balsa que hi ha dins la instal·lació, bé per pescar va deixar palès que de Fars, gràcies a la seva professió, ha vist molts i de tots colors. I evidentment, el que més ha visitat ha estat el de Roses, “per això quan em van demanar fer el Locus Amoenus i que escollís un lloc, vaig dir el Far”, va dir Townsed.

El fotògraf, d’origen nord-americà (va néixer a Virginia) i rosinc d’adopció, va treballar durant 20 anys per l’agència EFE fins la seva jubilació, i el Far de Roses ha estat molt present no tan sols en la seva vida personal, sinó també professional, ja que “quan havia temporal em trucàvem de l’agència per demanar-me una foto i a un dels llocs que sempre hi anava era al Far perquè es veia els vaixells fondejats a la badia i amb la tramuntana tant que forta que bufava em donava una imatge espectacular”.

I és que el Far de Roses també ha esdevingut per a en Robin Townnsed “un centre de creació fotogràfica o de creació artística perquè tothom coneix algunes de les històries sobre els fars, tipus Juli Verne, o bé aquells gravats en blanc i negre amb les tormentes, i per això tinc un arxiu fotogràfic molt extens del Far de Roses, del qual l’última fotografia que li vaig fer va ser la setmana passada”.

Quan comentàvem més amunt que Robin ha vist molts de fars és que ha vist “tants com els que hi ha al litoral català des de Barcelona fins al Cap de Creus i que he fotografiat per un treball que em va encomanar l’editorial Planeta per un llibre sobre la costa des de la capital de Catalunya fins a Portbou”.

Segons va dir Robin Townsend, “els Fars m’han agradat tota la vida, sempre, i quan veia un far, el fotografiava”.

 Locus Amoenus  

Locus Amoenus, que traduïda al català significa “lloc agradable” és una expressió tòpica llatina que va aparèixer per primer cop a la poesia de Teòcrit i Virgili per descriure el paisatge ideal, enmig de la natura, amb bon temps i bona companyia.
L’Arxiu Municipal de Roses defineix l’activitat com una passejada pels records, pel patrimoni immaterial i per les experiències íntimes i subjectives de diferents persones, que amb les seves vivències personals i les seves sensacions, doten d’ànima  paisatges i espais rosincs.