Una moció per posar a fi a l’empaitada d’ànec i el correbous que podria no tirar endavant

Moció en contra de les activitats amb animals a Roses
Dos joves durant l'Empaitada d'Ànecs de la Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Gent del Poble presentarà dilluns al ple de l’Ajuntament una moció per prohibir les activitats amb animals a Roses

Moció en contra de les activitats amb animals a Roses
Dos joves durant l’Empaitada d’Ànecs de la Festa Major de Roses / Foto: arxiu

Gent del Poble de Roses té previst presentar dilluns una moció en el ple ordinari del mes de febrer de l’Ajuntament que vol acabar amb la celebració de l’empaitada d’ànecs i el correbous, “es la culminació de tot un seguit d’anys en els que ens hem manifestat sempre en contra de les festes amb animals”, ha assenyalat el portaveu d’aquest grup, Francesc Giner.

El seu grup sempre havia demanat una consulta, però aquesta no se celebrarà “perquè hi ha el dubte que hi hagués prou participació i per tant no seria vinculant, i a més els animalistes van dir que no acceptarien el resultat i que es continuarien manifestant”.

Una moció, però, que podria no tirar endavant pel mateix enunciat de la mateixa, ja que diu estar “en contra de la utilització d’animals vius per festes i activitats recreatives a Roses”.

Francesc Giner compta amb els dos vots del seu partit, amb els 4 d’ERC Roses, que ja s’ha posicionat en favor de la moció i del vot d’Anna Jorquera (Convergència donarà llibertat de vot) que sempre s’ha manifestat en contra de la celebració d’aquestes activitats amb animals.

En canvi, el portaveu d’Unió, Josep Antoni Valdera, tot i no avançar quin seria el seu vot, “ho decidirem dilluns a la tarda amb l’Executiva del partit”, ha manifestat que “estic en contra de com s’ha plantejat la moció, ja que vol acabar amb qualsevol acte lúdic amb animals a Roses, i les coses no són blanques o negres, és una patata calenta que té l’equip de govern de Roses i han anat a l’extrem, perquè si s’aprova no es podrà fer mai una exhibició de cavalls o de gossos al poble”.

I del redactat de la moció també s’ha queixat el regidor de Convergència Juan M. Fernández, el qual ha assegurat que “votaré en contra de la moció perquè considero que als animals no se els fa cap mal, però a més la moció proposa no fer cap activitat amb animals, per tant, no és podrà fer la festa dels gossos que fa l’Associació d’Amics dels Animals, ni la Fira de Caçadors que es va celebrar l’any passat”.

Els que també votaran en contra són els regidors del PP, ja que, segons ha afirmat el seu portaveu, Manel Escobar, “estem a favor de mantenir les tradicions i volem que es faci tant l’empaitada com el correbous”.

En el mateix sentit s’ha expressat el portaveu de Ciutadans, José Manuel Álvarez, a l’afirmar que “considerem que les persones que organitzen aquestes activitats són els primers que respecten als animals, i nosaltres estem a favor de mantenir les tradicions”.

Marc Danès no ha volgut expressar la seva intenció de vot. Danés, recordem, va votar a favor el 2013 del Correbous, es va abstenir al 2014, i va tornar a donar suport l’any passat en el ple que es va aprovar per poder celebrar les “vaquilles” per la Festa Major. Per la seva banda, Carles Pàramo sí que va expressar dies enrere a viladeroses.cat que no té intenció de donar suport a la moció.

La portaveu del PSC, no assistirà al ple per estar convalescent d’una malaltia i Toni Rodríguez, que representarà als Partit Socialista al ple ha manifestat que “no ens agrada la moció perquè considerem que, bàsicament, és tracta d’un aspecte ètic i moral, i maltractar animals sense una causa justificada és poc ètic, d’acord, però cada activitat s’ha de valorar s’hi ha maltractament, i no estem d’acord amb la moció perquè diu que res de res, és a dir, que no pot haver-hi una exhibició de gossos o de cavalls, per exemple i, per tant, no votarem a favor de la moció”.

Així, amb els 2 vots de CDC, 1 del PSC, els dos del PP, 1 de C’s , 1 d’Unió (encara per decidir) són 7. Els mateixos vots amb els que hi compte, en un principi, Francesc Giner. Un empat que podria desfer Marc Danès, o una igualtat que podia dependre, també i finalment de l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, fent ús del vot de qualitat per decantar la balança en favor o en contra de la moció.