Mes de paraules

Una molècula es capaç de reduir els danys de la metàstasi cerebral i millorar la supervivència i qualitat de vida

Fundació Roses Contra el Càncer
Moment de la conferència del doctor Joaquim Bosch a l'equipament cultural de Ca l'Anita

L’ICO Girona investiga des de l’any 2010 la molècula silibinina per tractar la metàstasi gràcies a l’ajuda econòmica de la Fundació Roses Contra el Càncer

Fundació Roses Contra el Càncer
Moment de la conferència del doctor Joaquim Bosch a l’equipament cultural de Ca l’Anita

El doctor Joaquim Bosch va començar a  treballar en l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona al 2010, i en l’actualitat és el referent clínic de tumors toràcics d’aquest institut.

I divendres passat, a instàncies de la Fundació Roses Contra el Càncer, el doctor Bosch va oferir una conferència a l’equipament cultural de Ca l’Anita sota el títol ‘Nous Horitzons en el tractament de les metàstasis cerebrals de càncer de pulmó’.

L’oncòleg va explicar que “des de fa uns anys estem investigant una molècula  que es diu silibinina, que sabíem que tenia propietats anti-tumorals, i arrel d’uns pacients que van participar en l’estudi vam poder descobrir, amb la col·laboració d’investigadors del CNIO a Madrid, que la sibilinina inhibeix un altre molècula, la STAT3, que afavoreix la metàstasi, aconseguint reduir aquesta en tamany i en número, la qual cosa augmenta la supervivència del pacient”.

Tot i això, el doctor Bosch, que “aquesta molècula no és tant com a prevenció, que encara no sabem si ho és, però sí que quan hi ha una metàstasi gran som capaços de reduir-hi, en el 75% dels casos, i millorar la supervivència i la qualitat de vida, ja que generalment són pacients que tenen un pronòstic molt dolent i amb aquest tractament sembla que estem aconseguint, i a vegades, triplicar la supervivència”.

Cal destacar que aquesta investigació de la Silibinina per part de l’ICO de Girona es va iniciar per una ajuda de la Fundació Roses Contra el Càncer l’any 2010, aconseguint els primers resultats de l’activitat d’aqueta molècula. I l’entitat oncològica-social ajudarà a l’ICO “en investigar, a través de biòpsies de sang de pacients, si som capaços d’identificar aqueste cèl·lules que apareixen i poder discernir quins són els pacients que més es beneficiarien d’aquest tractament i quins no, i quines estratègies hem de fer per millorar els resultats”.

En aquest sentit, la presidenta de la Fundació Roses Contra el Càncer, Pilar Serra, va afirmar que “el nostre compromís es intentar reunir 10.000 euros amb el projecte de les polseres solidàries, les quals es poden adquirir amb un donatiu de 5 €, i els collars amb un de 10”.

Aquest projecte de les polseres solidaries ja fa tres anys que la Fundació el va posar en marxa gràcies a les voluntàries de l’entitat, que són les encarregades de elaborar les polseres i els collars, per després distribuir-les pels comerços de Roses per posar-les a la venda “amb una molt bona resposta per part de la ciutadania”, va destacar Pilar Serra.