Una sala de festes de Roses protagonitza el Document del Mes de l’Arxiu Municipal

Document del Mes de l'Arxiu de Roses

La façana de la sala de festes 'Club Bamboo'

‘Club Bamboo’ era el nom de la sala de festes per la qual es van demanar la llicència d’obertura

Document del Mes de l'Arxiu de Roses
La façana de la sala de festes ‘Club Bamboo’

Aquest mes d’agost, l’Arxiu Municipal de Roses (AMR) presenta a la seva secció “Document del Mes”, un expedient pertanyent al propi Fons de l’Ajuntament de Roses, consistent en la sol·licitud de llicència per a l’obertura d’un local dedicat a sala de festes.
Un clar exemple de la transformació viscuda a Roses a partir dels anys 50, arrel de l’aparició d’estiuejants i soldats nord-americans a la població.

El document d’aquest mes esdevé testimoni d’una de les transformacions més radicals de la història recent de Roses, esdevinguda durant les dècades dels 50-60 i provocada, d’una banda, per la presència nord-americana a la base de control aeri de Pení i, en segon lloc, per la cada vegada major presència de turistes estiuencs. Ambdós fets ocasionaren l’aparició massiva de nous establiments dedicats a l’oci nocturn, amb els quals donar resposta a les necessitats d’oci d’aquest nou públic.

El dia 29 de febrer de 1960, el senyor Josep Giralt Cufí, de Barcelona, sol·licitava llicència d’obertura d’un local dedicat a l’activitat de sala de festes, que s’havia d’anomenar Club Bamboo, situat al carrer Jaume Palmerola. El projecte de la sala especificava les obres que calia realitzar i les característiques finals que havia de tenir l’establiment.

L’Arxiu Municipal presenta diferents plànols i documentació que originaren aquesta llicència, així com la correspondència mantinguda amb Govern Civil de Girona, el qual sol·licitava usualment a l’Ajuntament corresponent un informe sobre l’afecció al règim i les actituds morals i polítiques de les persones que sol·licitaven obrir un negoci, sobretot si es tractava d’un establiment d’oci i diversió. D’aquesta manera, era normal que es donessin dues llicències: una de municipal, referent bàsicament a l’adequació del local a la normativa tècnica i urbanística, i una altra de governativa, relativa a la idoneïtat de la persona sol·licitant.

Podeu consultar el Document del Mes en el següent enllaç