VADEPSA valora positivament el seu primer any oferint el servei de socorrisme a les platges de Roses

Servei de vigilància i salvament a Roses

Els socorristes de VADPESA oferiran per tercer any el servei de vigilància i salvament a les platges de Roses

Tot i que es van registrar dues morts a les platges de Roses durant el juliol i agost, cap d’elles va ser per ofegament

Servei de socorrisme VADEPSA
Tres socorristes, l’infermera, el tècnic d’ambulàncies i el coordinador de VADEPSA a les platges de Roses

Ahir diumenge, 18 de setembre va acabar el servei diari que l’empresa de socorristes VADEPSA (Valencia del Deporte y la Salud) ha portat a terme enguany a les platges de Roses. Un servei que finalitzarà definitivament aquest cap de setmana, 24 i 25 de setmana, tot i que entre setmana no hi haurà servei de vigilància.

Concretament, el servei de socorrisme l’han desenvolupat de dilluns a divendres des de l’1 de juliol en 8 platges, la de Santa Margarida, la del Salatar, la del Rastrell, la Nova, la Perola (o també de la Punta, la del Palangrers (Segon  moll), la de Canyelles Petites i la de l’Almadrava.

I la valoració que es fa des de l’empresa de socorrisme en quant al servei desenvolupat “ha estat molt positiva, ja que tot i que han hagut moltes actuacions l’equip de socorristes les han resolt molt satisfactòriament”, ha afirmat el coordinador de VADEPSA a les platges de Roses, José Luís Sanmiguel, tot i que ha assenyalat que van “haver-hi quatre aturades cardíaques de les quals en dos no vam poder fer res per salvar-les la vida, ja que van ser fulminants”. El primer dels infarts es va donar el dia 15 d’agost a la platja dels Palangrers, i el segon es va haver de lamentar a la platja de l’Almadrava el dia 3 de setembre. La senyora que va resultar ferida greu en entrar-li aigua als pulmons es va recuperar favorablement trobant-se actualment sana i estalvi.
En total, els 23 membres de l’equip de VADEPSA a les platges de Roses, composat per 20 socorristes, 1 tècnic d’ambulàncies, 1 infermera i 1 patró d’embarcació han hagut d’atendre un total de 1.569 incidències.

Destaca, però, que d’aquestes 1.569, 933 van ser per picadures de medusa, degut “a que vam tenir dos episodis on van haver d’hissar la bandera groga per la gran presència de meduses que hi havia, i van ser durant aquests dos dies on es van aglomerar la majoria de picades de medusa”, ha afirmat Sanmiguel, destacant que les altres 636 va ser degudes  “a contusions, caigudes i marejos, sobretot per part de la gent gran”.

“La gent no és conscient dels riscos del mar”

El coordinador dels socorristes de VADEPSA a les platges de Roses considera que la gent quan va a la platja “no és conscient dels perills que pot comportar la platja, pensa que el mar és com una piscina, ja que hi ha animals vius que et poden fer mal com les meduses, hi ha corrents que et poden arrossegar mar endins i d’això la gent, desgraciadament, no és conscient, i després venen les lamentacions”.

José Luís Sanmiguel ha treballat com a socorrista en altres platges del litoral espanyol, com per exemple, a València, i la principal diferència és que allà predominen els turistes espanyols i en aquí de països de fora, però tot i això són iguals d’imprudents”.

VADEPSA va firmar amb l’Ajuntament de Roses un contracte de 2 anys per oferir el servei de socorrisme a la platges de la Vila, al final dels quals hi ha la possibilitat de prorrogar-ho dos anys més.