Valoració de Gent del Poble-AM del ple de Roses de gener

logo_gent_del_poble

Els punts de l’ordre del dia no donaven per gaire debat. Hi havia un atermenament, un decret d’alcaldia (canvi d’horari de Juntes de Govern) i un parell de mocions presentades, el demés era irrellevant. En quant a les mocions, una fa referència a la reclamació a l’estat espanyol de que no centrifugui el seu dèficit a Catalunya, la varem presentar CiU i Gent del Poble-AM, i tots els grups i varen votar a favor excepte el PP que es va abstenir. L’altre moció era de suport a la declaració de sobirania i el dret a decidir del Poble de Catalunya, hi varen votar a favor tots els regidors excepte un del PSC i el vot en contra del PP.
En l’apartat de Precs i Preguntes entre altres varem presentar el següent:
Voldríem que s’expliqués al poble de Roses el perquè de la tala d’arbres que s’ha efectuat al voltant de la Ciutadella.
Quin ha estat el motiu per el qual s’han talat mes d’una desena de pins al Mas Oliva ?”
Aquí la resposta va ser tan per nosaltres com per el PSC, se’ns va dir que l’actuació que s’havia fet responia a un Pla Director del Espais Verds en data de Febrer del 2013 i que el seu contingut anava entre un Pla del 1993 i el que es va rectificar en el POUM del 2010, en l’anterior legislatura.

En relació al Mas Oliva i els seus pins, em contesten que es va presentar una consulta entre el veïns i que el resultat d’aquesta aprovava en un 95% la tala de tots aquets pins.
“Com tenim la concessió d’un local per les entitats socials per encabir-hi aliments i material divers?”
La resposta va ser que s’estava intentant aconseguir un espai i poder cedir-lo a les diverses entitats socials i que això passaria properament.
“L’Opinió que té la gent de Roses en relació a instal·lació del brollador al final de un d’els espigons es molt variada. Es demana una consulta per tal de saber que en pensa el poble d’instal·lar aquest artefacte en un lloc tan emblemàtic.
Es podria respectar la voluntat de molts rosincs i que aquesta consulta es tirés endavant?”
L’alcalde ens va contestar que això tan sols era una idea i que se’n parlava massa del tema i que quan tinguin un projecte i sàpiguen com i quan es farà, aleshores veuran com ho tira’n endavant i si es farà o no una consulta.

Durant la legislatura passada, una de les actuacions endegades fou la preservació del castrum visigòtic de Puig Rom, el gran oblidat del monuments del ric patrimoni històric rosinc. L’anterior equip de govern va sol·licitar l’ajut de la Diputació de Girona dins del Pla de Monuments per a la campanya 2011. El 17 de maig de 2011 (BOP154/RM868 de 12 d’agost) la Junta de Govern de la Diputació atorgava una subvenció de 15.000 euros per a la consolidació, ordenació i senyalització del castrum de Puig Rom. Durant el ple municipal del mes d’abril del 2012, el Sr. Danès, com a resposta a una pregunta meva, va respondre que la Diputació havia prorrogat el termini. Ha fet alguna cosa al respecte amb aquesta subvenció?. Es possible que aquesta subvenció s’hagi perdut definitivament i a mes a mes no es pugui accedir a mes subvencions del Pla de Monuments de la Diputació de Girona fins el 2014?”
En Marc Danès va respondre que no era veritat que no poguéssim accedir a mes subvencions durant el 2013, que estava treballant per que en el proper exercici Roses pugui obtenir una subvenció per el Pla de Monuments de la Diputació. Però no ens va comentar res del 15000 € que s’han perdut de subvenció. Nosaltres no dubtem de la paraula del regidor però estarem atents amb el tema doncs si varem preguntar en aquest sentit era perquè sabem que si renuncies a una subvenció quedes fora els propers dos anys. Estarem atents.

“Roses com a municipi que pertany a l’AMI, creiem que s’ hauria d’implicar mes amb el procés de la sobirania de Catalunya que estem visquem i demanem si es podria posar una estelada a la primera rotonda que hi ha a l’entrada de Roses al igual que han fet altres poblacions veïnes”.
En Carles Pàramo va respondre que personalment no ho trobava adient, però que ho consultaria amb la resta de l’equip de govern i que ens dirien alguna cosa.
Varem fer un Prec en relació a les últimes actuacions a Roses, perquè no se’ns informa ni explica res fins que ja està tot fet, exemples n’hi ha uns quants, Fira d’estiu a Sta. Margarita, Tala d’arbres a la Ciutadella, el brollador etc”…
Si be es veritat que l’equip de Govern a de governar i actuar, també es veritat que als grups de l’oposició, per la gent a la que representem, demanem que se’ns tingui mes en compte alhora de prendre decisions importants per el poble.
“Per acabar varem demanar ara que ha acabat l’any 2012, si l’Ajuntament podria fer públic tot el que els regidors, càrrecs de confiança i executives de les empreses municipals han cobrat durant el passat exercici”.
Se’ns va contestar que un cop els tècnics hagin enllestit tot el tema, es farà públic tot el que s’ha pagat des de l’Ajuntament en concepte de sous.
varem fer algunes preguntes relacionades amb el mobiliari urbà, teatre infantil,parcs de salut i neteja d’instal·lacions.

En definitiva va ser un Ple on es percep que es va treballant el dia a dia, però una vegada més la manca de projectes es fa pales en aquest equip de govern. També val a dir que nosaltres apostaríem molt més per la participació ciutadana alhora d’engegar actuacions com el brollador o la tala d’arbres, cosa que aquest equip des de fa dos anys no ho té gens en compte.

Francesc Giner
Portaveu de Gent del Poble-AM