Valoració del Pacte Tripartit: “Tal com dèiem ahir, els socialistes són l’OPOSICIÓ de Roses”

Toni Rodríguez, regidor del PSC Roses

Toni Rodríguez, regidor del PSC a l'Ajuntament de Roses

Primer de tot volem felicitar al nou Govern i desitjar-li molt bona feina. Nosaltres, el PSC,  “Dicebamus hesterna die” (tal com dèiem ahir)  en un ple de no fa tant, els socialistes de Roses són l’oposició.

Oposició que, tal com va comentar el nostre company Jose Maria, a la constitució del Ple, es proposa no ser element en contra de ningú sinó alternativa de Govern de progrés i pluralitat.  No tingueu cap dubte que realitzarem una oposició constructiva, que es centrarà en aportar propostes per millorar l’acció d’aquest consistori en benefici de rossins i rosinques.

Nosaltres no començarem, com diu la cançó la Romería con la cofradía del Santo Reproche” amb el reiterat tema d’ inici de cada legislatura sobre el nombre de càrrecs de confiança, nomenaments i dedicacions exclusives. Habrá tiempo para juzgar la eficacia del dinero público empleado en el sustento del gobierno”.

Quelcom mes concret i important per aquesta minsa oposició, és reclamar que el fet de disposar d’una sola informativa al mes en aquesta legislatura (era d’esperar amb majoria absoluta) no pot ser motiu per escorçar el treball de aquesta oposició.   Disposar de tant sols 6 dies entre aquesta i el propi ple és ajustar a la oposició a això:  A 6 dies de 30. Especialment pels que ens agrada llegir els expedients.

Cosa per la qual exigim que les convocatòries de la informativa es facin al menys 10 dies hàbils abans del Ple.

No negarem que certament haguessin apostat per un projecte més  progressista, transversal i obert per Roses.  En tot cas sempre ens trobareu per sumar. Pel be comú de Roses.

Dir-vos que ens hem llegit el vostre pacte de TRIPARTIT i trobem a faltar concreció i algunes mancances que requeriran més presa, per estar deixades de la ma de deu a l’anterior mandat:

Cal obrir Roses a la gent i al talent,  provocar un creixement tan necessari com sostenible que millori la nostra ocupació i els ingressos dels rosincs (Ser 20.000 pot ser tant un revulsiu com una oportunitat  ser i fer més del que som).

“Fem de Roses,  a més d’un ajuntament amb un bon compte de resultats, un poble amb menys dèficits personals i col·lectius”.

Per això esperem de la regidora de Benestar Social un major compromís en acció social i integració,  sigui innovadora en ocupació i col·labori amb Promoció econòmica i potenciïn la visibilitat d’aquelles persones que tenen més dificultats per accedir a la vida pública municipal. Cal sortir de canals de participació endogàmics i entendre millor la  pluralitat i complexitat de ciutadans i ciutadanes que viuen i treballem a de Roses.

En aquest sentit Sí,  necessitem un àrea d’activitat econòmica que ha de ser conseqüència del necessari planejament. Planejament que aquesta anterior legislatura hem trobat a faltar. Idea que van  intentar transmetre en un moció fa dos anys, on ningú de vostès va donar suport.

Ara caldrà transformar l’amenaçà de la inundabilitat en una oportunitat per racionalitzar i fer més sostenible l’urbanisme. Aspecte que cal explicar ara mateix als ciutadans de Roses.

No s’equivoquin, per a nosaltres també es important que Roses faci un avanç en aquest tema, i ens podem trobar al seu costat si:

Malgrat disposar d’una majoria absoluta, us encomanem “UN ESFORÇ DE CONSENS” per no repetir errors del passats .

Si penseu en la viabilitat i en la mobilitat tant present com futura. Penseu en un projecte potent de renovació per Sta. margarita on cal introduir solucions, projectes i gestió a la inundabilitat (espais inundables).

Penseu en els usos que podem donar a les zones afectades, i plantejar projectes emblemàtics per tornar a fer atractiva Sta. margarita a turistes, comerciants, inversors i innovadors.

Ens és estrany que ERC hagi desistir de les Àrees d’Urbanisme i Medi ambient al hora.

Medi Ambient: francament trobem la proposta pobre, amb un dels pocs regidors sense dedicació exclusiva.

Per posar un exemple de la importància de la regidoria de medi ambient, us aconsellem una lectura al  tercer informe sobre el canvi climàtic de la generalitat (2016 capítol 8) on tenim previsions de pujades del nivell del mar de mig metro en els pròxims 50/60 anys. Crec que ens caldria valorar l’impacte físic i econòmic en els pròxims anys sobre les platges, port esportius i possibles ubicacions de pàrquings davant de mar si volem una adaptació ordenada i amb seqüencia d’actuacions de protecció i retrocés pel impacte del canvi climàtic a la nostra costa.

Es urgent la renovació de les propostes del PAES. Al pacte d’alcaldes de la Diputació de Girona. El dia 01/11/2015 es va posar en marxa el nou PACTE D’ALCALDES PEL CLIMA I L’ENERGIA (40/30), que a més de nous objectius de mitigació d’emissions, incorpora l’adaptació al canvi climàtic en els antics PAES, transformant-los en PAESC (Plans d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima). Si Veieu el document de propostes  inclou temes tant necessaris com interesants, com per exemple el de pobresa energètica.

No volem allargar nos però ens agradaria saber si el nou regidor de cultura de la mateixa manera que es planteja la figura d’un gerent per al Port,  pensaria en la necessària  incorporació a cultura d’alguna figura referent en patrimoni i arqueologia.

També felicitem la iniciativa de realitzar un agermanament amb “Chefchaouen”, però en cal preguntar –li si tenen intenció de realitzar aquest anys pròxim la festa andalusa, sinó recordo malament vostè va votar a favor en una moció presentada per nosaltres.

Per part nostre hi donarem suport a qui faci falta sobre idees i projectes que generin economia, treball. Continuarem amb les portes obertes i amb forces renovades per demostrar que les coses és podem fer i s’han de fer d’una altra manera i que una altra majoria és possible.

Toni Rodríguez
Regidor del PSC Roses