Roses Cultura

Vetllades musicals i llistes de convidats, al Document del Mes d’agost de l’Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses
Fragment de la llista de convidats confeccionada l'any 1986 per l'Ursula Sans, la dona de Josep Falgarona

L’Arxiu Municipal de Roses presenta aquest mes d’agost la documentació relacionada amb les vetllades musicals que el matrimoni Falgarona-Sans organitzava a la seva de casa de Roses, situada a l’avinguda de Rhode

Arxiu Municipal de Roses
Fragment de la llista de convidats de dues vetllades musicals confeccionada l’any 1986 per l’Úrsula Sans, la dona de Josep Falgarona

Josep Falgarona Canadell (Figueres, 1921- París2008), pertany a una reconeguda família de músics empordanesos. Va estudiar a l’Escola Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori de Barcelona.
L’any 1950 es va traslladar a París a continuar els seus estudis al Conservatoire Nationale, subordinant les seves composicion musicals a la faceta que més reconeixement li va reportar, la d’intèrpret i concertista de renom internacional.

Va contraure matrimoni en primers núpcies amb Úrsula Sans Oriol. I precisament, els diversos documents conservats a l’Arxiu Municipal de Roses consisteixen en llistes de convidats, d’assistents, i de menjar i beure servits durant els recitals, que la mateixa Úrsula Sans confeccionava per a l’ocasió.

Un dels actes destacats de la vida social del matrimoni Falgarona-Sans, era l’organització anual d’un parell de vetllades musicals a la seva casa de Roses, situada a l’avinguda de Rhode, 103. Úrsula Sans Oriol (Figueres, 1922-Neuilly-sur-Seine, 1995), reportà puntualment totes les dades necessàries per mantenir la memòria de cada trobada, amb la finalitat de no oblidar cap convidat, de recordar quines peces s’havien interpretat (per no repetir mai el repertori) o de calcular les quantitats necessàries de menjar i beure oferts als hostes.

Les vetllades musicals que organitzava el matrimoni se celebraren a partir dels anys 70 (amb tota seguretat amb anterioritat a l’any 1978) i fins a l’any 1992, quan l’edat aconsellà de deixar-ho de fer. «Sulita» Sans era l’encarregada de convidar els assistents, tots membres de la burgesia melòmana i culta empordanesa, i de preveure el menjar i beure que s’oferiria als convidats. Es tractaven de vetllades musicals en què els assistents tenien l’ocasió excepcional d’escoltar en «petit comitè» un gran intèrpret de piano de fama internacional.

Tanmateix, allò més sorprenent i que permet obtenir una visió panoràmica de com eren aquestes vetllades estiuenques, són els resums que Úrsula Sans elaborava meticulosament cada any. En primer lloc, anotava el programa musical detallat i per ordre d’execució que Josep Falgarona interpretava. Seguidament, apuntava els convidats que havien assistit, les persones que foren convidades, però que no pogueren assistir a la vetllada, i les persones que no «foren avisades», però que calia tenir en compte per a les properes convocatòries.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç.