Mes de paraules

Viatge a Beas de Segura per gaudir de la Festa de San Marcos

Festa de San Marcos de Beas de SeguraA partir d’avui, 21 de març, ja es pot realitzar la inscripció per viatjar a Beas de Segura per gaudir de la Festa de San Marcos de la població que se celebra entre els dies 22 i 25 d’abril. Un viatge que des de fa molt anys “porta a terme la regidoria de Festes amb motiu que moltes persones que viuen a Roses són nascuts a Beas de Segura, i l’Ajuntament de Roses des de l’agermanament amb aquest poble andalús sempre ha volgut donat la possibilitat de viatjar per gaudir de festivitat de San Marcos”, ha manifestat el regidor de Festes, Francesc Giner.

A l’igual que l’any passat, el viatge d’enguany a la població andalusa es portarà a terme un dia abans que comencin els actes de la Festa de San Marcos per a que la gent que hi viatgi puguin descansar del trajecte de moltes hores en autocar per llevar-se el ja el dia 22 a Beas de Segura.

I des de aquest matí fins al 15 d’abril es poden reservar els bitlletsmateix ja van passar pel SAC, el Servei d’Atenció al Ciutadà, de l’Ajuntament de Roses a la plaça Catalunya, nº 12, un bon nombre de persones que aniran a Beas de Segura per gaudir de la Festa de San Marcos a realitzar la inscripció.

Cal destacar que l’horari per apuntar-se al viatge és de 9 del matí fins les 2 del migdia, i un cop formalitzada la inscripció s’ha d’anar a La Caixa a pagar en efectiu el viatge i obtenir el respectiu comprovant de pagament. Aquest és el que donarà dret a viatjar presentant-lo tot just abans de pujar a l’autocar de l’Agència Viñolas, que realitza aquest servei contractat per l’Ajuntament de Roses.

Tot i que el termini d’inscripcions per al viatge finalitza el pròxim 15 d’abril, no és convenient  deixar-ho per darrera hora, ja que s’especifica des del consistori rosinc fer efectiu el pagament al Banc abans d’aquest dia.

La sortida del viatge serà el 21 d’abril a les 7 del matí des de la plaça Catalunya, tot just on està ubicada l’Agència Viñolas, i la tornada es farà un cop acabades les festes de San Marcos, el dia 26 d’abril a les 8 del matí.

L’Ajuntament de Roses ha mantingut els preus del viatge de l’any passat amb un cost de 70 euros.

Més informació: Departament Festes i Carnaval

  • Tel.972 25 24 00
  • Correu electrònic: festes@roses.cat

Festa de San Marcos de Beas de Segura

Festa de San Marcos de Beas de SeguraLa tradició de la Festa de San Marcos es remunta a quatre segles enrere, i existeixen diferents versions del seu origen.

Segons diuen les llegendes, sempre va relacionada amb la presència de Santa Teresa de Jesús en Beas de Segura para realitzar el seu primer convent de les Carmelites d’Andalusia, i rememora els miracles duts a terme per Santa Teresa de Jesús amb el bestiar de la població de Jaén.

Segons aquesta versió discorrien les obres de construcció del convent,quan un dels toros o bous que arrossegava la pedra per a les obres va trencar el jou i va escapar corrent pels carrers de la població,sembrant el pànic entre els veïns. Va intervenir Santa Teresa i posant-li una mà en el cap va aconseguir amansar-lo i lligant-ho amb un prim fil ho va retornar a la feina. L’extraordinari esdeveniment se celebra, avui dia, corrent pels carrers de la localitat diversos caps de bestiar vacunes engalanades de forma vistosa i “ensogadas” per les banyes.

Una altra versió de la tradició de la Festa de San Marcos és que una epidèmia va minvar els caps de bestiar de la localitat i que misteriosament va cessar el dia vint-i-cinc d’abril, fet que la població va atribuir a la intervenció del Sant

Les festes patronals en honor a Sant Marcos, amb el “toro ensogao” com a protagonista, són una de les festes populars espanyoles més arrelades.

Aquestes festes van ser declarades d’Interès Turístic Nacional d’Andalusia, i tenen una gran repercussió en tota Espanya. Es caracteritzen córrer el bestiar brau pels carrers del municipi. Aquesta tradició es remunta a temps immemorial.
Tres dels quatre dies festius són els que realment es dediquen a la solta de bestiar:

  • La festa s’inicia el dia 22 d’abril a la Plaça San Marcos amb el Pregó quan comença fosquejar i seguit dels Focs artificials, també es tria aquest dia a la Reina Sanmarquera.
  • El dia 23 d’Abril es deixen anar tradicionalment caps de bestiar joves, amb prou feines un any de vida, sense gairebé banyes amb la finalitat de que gaudeixin els joves. Una activitat coneguda com ‘San Marcos Chico’.
  • La tarda del dia 24 d’Abril té lloc el famós “desencajonamiento” de caps de bestiar on els caps de bestiar portats en camions, ja ‘enmaromadas’, són deixades anar a l’esplanada de San Marcos i corregudes fins als ‘chiqueros’ on es reserva el bestiar.
  • El dia 25, festivitat de San Marcos, a l’alba la banda de música toca la tradicional “Diana Florejada” fa un cercaviles pels diferents carrers del poble.A les vuit del matí es deixaran anar toros en el recinte per engalanar-los amb els collarets amb cascavells, adorns i un aparell en el qual sol posar el nom de la penya. Els membres de les penyes solen immobilitzar als toros en un pal perquè els siguin posats els cascavells i uns aparells de vius colors amb miralls incrustats, acció aquesta que es coneix com ‘Romper al toro’. A les deu del matí es tanquen els caps de bestiar ja que té lloc la missa seguida de la processó en honor de San Marcos, en la qual el sant va acompanyat pels carrers del poble de dues vaques braves, engalanades i ‘ensogadas’. Aquesta processó és seguida per multitud de gent, acompanyada per l’agrupació musical Santa Cecília i diverses Xarangues de les diferents penyes que durant aquests dies recorren els diferents carrers animant la festa. Després de la Processó es tornen a deixar anar una altra vegada els toros.El final de tots els dies és la revetlla.

Els primers antecedents d’aquestes festes es remunten a l’Edat de Bronze, perdurant al llarg de segles i evolucionant als festejos taurins que es coneixen en l’actualitat.