Fira de la Rosa de Roses

Victòria contundent del PSC a Roses i a Catalunya a les eleccions al Parlament

A Roses, els socialistes aconsegueixen 1.488 vots, 282 més que al 2021, i a nivell nacional guanyen en vots i en escons, sumant 9 diputats més que ara fa tres anys

El PSC, com ara fa tres anys, ha tornat a guanyar a Roses les eleccions al Parlament de Catalunya, però ara amb més claredat, ja que suma 282 vots més que els aconseguitz al 2021 per arribar als 1.488. Per la seva part, Junts és manté com la segona força sumant 182 vots més que ara fa 3 anys, per fer un total de 1.203.

En canvi, ERC s’enfonsa amb 554 vots, 425 menys que al 2021, passant de ser la tercera força darrera el PSC i Junts a les passades eleccions autonòmiques, a ser actualment la cinquena, per sota del PP, que ha sumant 715 vots (500 més que ara fa tres anys) i de Vox, que ha assolit 703, tot i que aquest partit ha perdut 114 vots respecte al 2021.

I si el PSC ha obtingut una victòria clara a Roses, a la resta de Catalunya ha estat de forma contundent, guanyant tant en vots com, per primera vegada, en escons, aconseguint un total de 42 diputats, 9 més que al 2021. Junts + també ha sumat tres escons més que ara fa tres anys, per arribar als 35, que sumats als 42 del PSC sobrepassarien de sobres el nombre de diputats per ser majoria (68) i poder formar Govern.

Per la seva banda, Esquerra Republicana ha continuat amb la seva caiguda lliure que va iniciar a les passades eleccions municipals, on només va ser capaç de mantenir el tipus llavors en dos municipis de Catalunya, precisament, un d’ells, Roses. Una caiguda lliure que l’ha fet perdre un total de 13 diputats, el que fa inviable el que va passar amb els resultats de les eleccions al Parlament del 2021, que l’independentisme (representat per Junts i ERC) va formar Govern, tot i que després es va acabar trencant. Ara, no poden, ja que en el cas que es posessin d’acord Junts, Esquerra i Comuns Sumar, la suma dels seus escons fa 61, a 7 de la majoria absoluta.

Cal destacar que l’únic candidat de Roses que tenia opció d’entrar per primer cop com a diputat al Parlament de Catalunya, el portaveu de Vox al consistori rosinc, Ignasi Mulleras, finalment no ho farà en obtenir per la demarcació de Girona només un escó, que continuarà ocupant el rosinc Alberto Tarradas.

I Ciutadans, després de deixar de tenir representació a l’Ajuntament de Roses després de les passades eleccions municipals, ara també desapareix del Parlament de Catalunya set anys després de guanyar les eleccions autonòmiques.

La clau per formar Govern la té el PSC, però també l’independentisme, ja que es podria formar un govern sociovergent (PSC-Junts) que formarien una àmplia majoria, amb 77 escons o bé un govern d’esquerres (PSC-ERC-Comuns) que tot just arriben als 68 diputats que formen majoria. Sigui quina sigui l’equació aquesta s’ha de resoldre si no es vol anar un altre cop a les urnes en haver-se de repetir les eleccions.