Programa d'activitats del CAR Jove de Roses

Vilafant és un dels primers municipis de la demarcació de Girona en tenir en marxa una comunitat energètica local

Comunitat energètica local de Vilafant
Plaques solars instal·lades a l'Escola Les Mèlies de Vilafant

30 habitatges que hi ha a l’entorn de l’Escola Les Mèlies de Vilafant ja formen part d’aquesta iniciativa, pionera a la demarcació de Girona, que busca compartir l’energia produïda a través de les plaques instal·lades pel consistori

Vilafant aposta per les energies renovables i és pionera amb l’autoconsum compartit d’energia solar, ja que és un dels primers municipis de l’Alt Empordà i de la demarcació de Girona que ja té en marxa una comunitat energètica local amb els seus veïns  i veïnes.
El consistori ha instal·lat plaques solars a l’Escola Les Mèlies per tal d’abastir d’energia el centre educatiu, el centre cívic de Les Mèlies, la piscina municipal i per compartir amb els habitatges veïns de l’entorn. Una instal·lació fotovoltaica de 132 plaques que produeix una potència màxima de 40 Kw dels quals 30 són per l’autoconsum compartit i la resta per alimentar els equipaments municipals de l’entorn.
“Des de l’Ajuntament apostem per una energia eficient, neta i de proximitat. La de les Mèlies, és la primera comunitat energètica de Vilafant, però tenim la voluntat de seguir aquesta línia i crear-ne més instal·lant plaques solars en diferents equipaments del nostre municipi, com per exemple el pavelló Joel González, el futur institut de Vilafant o també aprofitar les plaques que hi ha l’Ajuntament o l’escola Sol i Vent per poder crear més comunitats energètiques per compartir l’energia en altres punts del nostre municipi”,ha explicat l’alcaldessa de Vilafant, Montse De La Llave.
Aquesta comunitat energètica local, permet fer un autoconsum compartit, l’energia que produeixen les plaques que ha instal·lat l’Ajuntament s’injecten a la xarxa i les companyies dels veïns i veïnes que formen part de la comunitat els descompten l’energia rebuda segons el consum que fan a les seves llars.

En aquest sentit, el regidor de Desenvolupament Sostenible, Víctor Grau, ha assenyalat que “davant de la crisi climàtica que estem patint, Vilafant no es pot quedar enrere, i per això fem un pas endavant per tal de tenir un municipi més sostenible. Un pas que fem de manera comunitària i conjuntament amb els veïns i veïnes per caminar  plegats cap a una transició energètica, pensant en la proximitat i amb la reducció dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle. Creiem que la posada en marxa d’aquesta primera comunitat energètica local, és el primer pas per aconseguir un municipi eficient energèticament i més respectuós amb el nostre entorn”.

Els habitatges que formen part d’aquesta primera comunitat energètica local de Vilafant estan connectats amb l’autoconsum compartit des d’aquest estiu, en total són una trentena de llars que s’han sumat a aquesta experiència pionera al municipi. Els veïns podien sol·licitar 1Kw o 0,5 Kw, de manera gratuïta durant el primer any de posada en marxa de la comunitat energètica.