Mes de paraules

La vinya més petita de Catalunya és a Roses, i dona un raïm excel·lent

Vinya a Cala Jòncols
La vinya més petita de Catalunya està a Cala Jòncols

La primera verema a la vinya més petita de Catalunya, a Cala Jóncols  de Roses, recull 3.000 quilos de raïm excel·lent

Vinya a Cala Jòncols
La vinya més petita de Catalunya està a Cala Jòncols

La vinya, de menys d’una hectàrea,  i que ha seguit un procés totalment biodinàmic, ecològic i artesanal, es va plantar fa dos anys per recuperar una varietat autòctona, el lledoner roig, i enguany ha fet la seva primera verema aquest mes de setembre i ha recollit 3.000 quilos de raïm excel·lent.  Es va plantar fa dos anys en una superfície de menys d’una hectàrea a prop del mar per recuperar una varietat autòctona, el lledoner roig. La vinya de Cala Jóncols és també una de les més petites de l’Estat espanyol.

Els responsables de l’Hotel Cala Jóncols que la gestiona, els germans Juanma i Michael Gómez, estan molt satisfets perquè “la collita permetrà obtenir una producció més gran de la que s’esperava i un vi de molt bona qualitat”, han indicat. Aquests bons resultats han estat deguts a que es tracta d’una terra verge que ha estat molts anys que no s’havia treballat, una circumstància que, segons els experts, ha contribuït  a què la verema sigui extraordinària. També hi ha tingut molt a veure en aquests bons resultats el tractament de rec que s’hi ha fet servir, basat en un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades, en línia amb la filosofia de l’establiment que destaca per les seves iniciatives innovadores i respectuoses amb el medi ambient. Les altes temperatures de la primavera també han fet avançar el cicle vegetatiu de la vinya.

La varietat que hi ha plantada a la  vinya de Cala Jóncols, el lledoner roig, és autòctona de l’Empordà i del sud de França i podria desaparèixer ja que n’hi ha poca de plantada. Habitualment es va servir per produir garnatxa però en el cas de Cala Jóncols anirà destinada a fer vi blanc.

El fet que la vinya tingui unes dimensions tant petites comporta que no se’n pot treure directament un rendiment econòmic i que el projecte vitivinícola i la inversió realitzada s’ha dut a terme bàsicament per recuperar l’activitat agrícola d’un espai que antigament estava conreat i que es troba situat al bell mig del Parc Natural de Cap de Creus, un lloc singular en el que hi ha emplaçat el complex hoteler.

Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola, que un cop acabi el procés de vinificació ( es calcula que podria ser el proper mes d’abril) podrà tenir com a resultat que es puguin comercialitzar unes 1.900 ampolles anuals d’aquest vi.

La vinya inclou més de dos quilòmetres de paret seca feta amb pedres de manera manual. La producció és del tot artesanal i ecològica.   Un altre aspecte destacat és que la plantació s’ha fet seguint un procés totalment biodinàmic, un mètode que tracta les explotacions agrícoles com organismes unificats i individuals. Aquest sistema inclou també l’ús d’un calendari astronòmic per sembrar i per plantar. I també s’ha seguit un procés  ecològic i artesanal.

El projecte inclou fer un celler propi, que serà el tercer que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus, una de les zones geològiques més importants de l’Estat espanyol, amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.