Mes de paraules

Visita d’obres dels alcaldes de la comarca el Centre de Tractament de Residus

Centre de Tractament de Residus
Alcaldes de l'Alt Empordà al Centre de Tractament de Residus

El Centre de Tractament de Residus acollirà un circuit de visites al 2017 on els escolars veuran totes les parts del procés de tractament de les deixalles per prendre consciència de l’impacte que generen els residus

Centre de Tractament de Residus
Alcaldes de l’Alt Empordà al Centre de Tractament de Residus

Una trentena d’alcaldes van visitar ahir a la tarda les obres de construcció del nou Centre de Tractament de Residus (CTR) de l’Alt Empordà, que ja estan arribant a la seva recta final. L’objectiu de la visita, aprofitant que se celebrava un consell d’alcaldes a Peralada, es va centrar en conèixer de primera mà aquest equipament que entrarà en servei  l’estiu del 2017.

Els alcaldes empordanesos, atesos pels tècnics que dirigeixen l’obra, van poder veure la maquinària que treballarà en el procés de tractament de la fracció resta, així com els paviments de la nau de tractament, que ja estan pràcticament enllestits. En total més de 18.000 m2 preparats per a gestionar les escombraries de fracció resta i orgànica de la comarca, situats al costat de l’abocador de Pedret i Marçà.

Tot i que la finalització de les obres està prevista per final d’any, es requereix d’un període de proves per a comprovar el bon funcionament de tot el procés, i, per tant, no serà fins al mes de juny del 2017 que les plantes de tractament puguin operar amb normalitat.

La planta de fracció resta tractarà 60.000 tones anuals mitjançant un sistema mecànic i biològic que permetrà separar materials valoritzables. Això, però, no evitarà que els altempordanesos hagin de separar les escombraries a casa prèviament, com s’ha fet fins ara, en paper i cartró, envasos lleugers i envasos de vidre. En aquest sentit es va demanar als alcaldes que ho tinguin present de cares a conscienciar la població en aquest sentit.

A més, durant el 2017, apareixerà un nou contenidor marró a la bateria de contenidors actuals, on s’hauran de dipositar les restes orgàniques. Aquestes restes seran tractades a la planta de fracció orgànica, que podrà gestionar fins a 10.000 tones l’any, permetent la seva recuperació en forma de compost.

A la planificació del CTR també s’ha inclòs un circuit de visites. Entre altres, els escolars de la comarca podran visitar les instal·lacions veient totes les parts del procés de tractament de les deixalles i prenent consciència de l’impacte que generen els residus. Cal recordar que el CTR inclourà també de la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu i d’educació ambiental, els quals formen part del projecte tècnic que s’aprovarà properament i que es construiran durant el 2017.