Visita guiada a la casa Rahola Berga

Casa Rahola de Roses

La casa Rahola està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) va ser adquirida per l’Ajuntament de Roses el passat mes de febrer per 848.558 euros

Casa Rahola de RosesAmb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, l’Arxiu de Roses ha programat una visita guiada a la casa Rahola Berga, propietat adquirida recentment per l’Ajuntament per destinar-la a nova seu de l’Arxiu Municipal.

Dia i hora de la visita

La visita es realitzarà el dijous 6 de juny, a les 19 h. No cal inscripció prèvia.

La casa Rahola Berga es va fer construir l’any 1900 pel comerciant i consignatari marítim i futur alcalde de Roses (1907-1912), Josep Rahola Berga, una de les personalitats socials i polítiques més destacades de l’esmentat període a la població, amb nombrosos vincles familiars amb personalitats de la política local i nacional. El disseny i la construcció de la casa va anar a càrrec del mestre d’obres Joan Marés i Marés, amb un estil eclèctic i amb clares evidències historicistes, seguint la moda de l’època. De fet, és una de les poques cases que es conserven i donen testimoni de l’eixample rosinc que a finals del segle XIX es va construir a primera línia de mar, juntament amb la casa Mallol, la casa Matas, la casa de les Marqueses de Llinas i la casa Cana. Atresora trets arquitectònics que el fan un edifici singular dins la trama urbana de Roses.

L’immoble consta de planta baixa i un pis, obert a la façana mitjançant un balcó corregut amb balustrada i tres portes. Totes les obertures estan decorades amb motius florals emmarcats per petites circumferències concèntriques i en el primer pis, a més d’aquesta decoració, hi ha unes palmetes. A la part superior, una cornisa decorada, amb caps de lleó als extrems, i una barana de ferro, culminen l’edifici.

La casa està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) en el catàleg de béns de la Generalitat de Catalunya. La seva catalogació es deu a que és un excel·lent exemple d’habitatge burgès de principi de segle XX en un entorn urbà d’una població mitjana, allunyada dels centre econòmics més importants.