A voltes amb elBulli1846

Francesc Giner

Francesc GinerVaig assistir a l’acte del dia 9 a la “Cate” relacionat amb el Bulli Foundation. Vaig anar acompanyat d’altres rosincs interessats també en saber “l’altre opinió” de un tema que penso que és importantíssim tan per Roses com per el Parc Natural del Cap de Creus.
Si he de ser sincer hem van convèncer més les explicacions dels ponents en aquest acte que no pas els ponents que ens varen explicar el projecte Bulli Foundation al Teatre rosinc.
L’incomprensible del cas era que no hi vaig veure cap polític rosinc, ni cap empresari ni ningú relacionat amb Turisme del nostre poble.
Escoltar gent de la talla de l’arquitecta Itziar González, els advocats Benet Salellas o Eduard de Ribot, el biòleg basc Mikel Zabala o el consultor ambiental Josep Mª Mallarach, crec que bé mereixia un petit desplaçament i dedicar-los una mica del nostre temps.
El tema és prou important per Roses, tan per el present com per el futur i veig coses que no m’agraden en relació a aquest projecte de elBulli1846.
Quan es parla de si és legal modificar Plans especials, el POUM de Roses, canviar lleis, etc., quan es parla de projectes excepcionals que s’apliquen una vegada en parcs naturals i desprès és difícil posar fre a aquesta pràctica, quan es parla de dignitat per conservar el patrimoni, quan se’ns explica que els espais naturals són els últims recursos que ens queden i que deixarem als nostres néts, quan se sap del cert que els únics països de categoria seran aquells que més respectin el seu entorn, o quan se’ns explica l’altíssima pressió a la que està sotmesa el nostre litoral, quan el mateix Sargatal va acceptar que en el projecte no estava solucionat el tema de l’accessibilitat, i tot i així no hi ha cap representant rellevant de Roses que li interessi escoltar, alguna cosa no hem quadra.
La gent del IAEDEN vol que el Bulli continuï on és però que la Fundació vagi a Roses, una cosa semblant al que han fet amb Dalí, la casa a Port Lligat i el Museu a Figueres. Crec que amb 12M€ que diuen que tenen poden triar qualsevol racó del nostre poble i fer les coses respectant la legislació, l’entorn i la igualtat d’oportunitats per a tothom. Em quedo amb les paraules de l’arquitecta Itziar González que assegurava que el projecte no és farà perquè el ciutadà en el procés de l’engany pren consciencia que en l’estat del benestar se li a tret dignitat i en canvi en la crisis i la lluita, se’l ha dignificat.

Francesc Giner Ballesta

Regidor de Gent del Poble de Roses